Висшият съдебен съвет отказа да прекрати предсрочно мандата на главния

...
Висшият съдебен съвет отказа да прекрати предсрочно мандата на главния
Коментари Харесай

След два гласа за отстраняване и 16 против Иван Гешев остава главен прокурор

Висшият правосъден съвет отхвърли да приключи предварително мандата на основния прокурор. Само двама от членовете на Висш съдебен съвет - Атанаска Дишева и Олга Керелска, бяха " за " отстраняването на Иван Гешев, всички останали 16 гласоподаваха " срещу " и по този начин той остава на поста си. Главният прокурор не взе участие в гласуването довечера.

Тежки многочасови диспути предшестваха гласуването

Около 12 часа членовете на Висшия правосъден съвет дебатираха през днешния ден по настояванията на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов предварително да бъде преустановен мандатът на основния прокурор Иван Гешев.

" Някои хора би трябвало да изпитват позор от това, което се случи се случи във Висш съдебен съвет и това не са членовете на Висш съдебен съвет. Това са елементарни политици, които използваха една конституционна процедура за реализиране на искрено политически цели без всевъзможни учредения. Тази процедура имаше единствено и само политическа цел, а може би и PR цел. Не имам вяра да се реализира нито политическата цел, нито медийната заради простата причина, че с цел да се реализиран тези цели най-малко би трябвало да се вложи някакво усърдие - някой да попрочете малко, да прояви повече почитание и възпитание към българската правосъдна власт и към българските жители ", съобщи Гешев след гласуването.

Надежда Йорданова разгласи, че екипът ѝ ще проучва има ли правна опция за обжалване на резултата от гласуването или се постанова да се желае тълкувателно решение от Конституционния съд:

" В Министерство на правораздаването се преглеждат и други учредения, отвън тези в производството, което завърши. В момента, в който приключим работата, ще предприемем и дейности по тяхното показване на пленума на Висшия правосъден съвет. Принципът на правовата страна изисква това пълномощие да не се въздейства от персоналния състав на органа, който би трябвало да взема решения ".

Още преди полемиката всъщност обвинител номер едно разгласи, че претекстовете, с които се желае отстраняването му, са политически.

Овладяване на прокуратура и избор на дисциплиниран основен прокурор, който да извършва поръчките на политическата власт - по този начин изясни Иван Гешев за какво се желае отстраняването му: " Аз няма да бъда дисциплиниран и не съм бил в никакъв случай дисциплиниран ", сподели още обвинител номер едно, съгласно който активирането на процедурата от Стоилов и Йорданова целяло и " да се злепостави Висшия правосъден съвет ".

На тези обвинявания правосъдният министър в оставка отговори: " Настояването за спазването на Конституцията, настояването за спазването на законите, работата на основния прокурор почтено, честно, законосъобразно, с високи професионални и нравствени качества, не е преодоляване на прокуратурата. Това е правова страна ".

13 са общо основанията в предложенията на Стоилов и Йорданова. Дебатът по тях продължава с дейното присъединяване на Иван Гешев, който ги опровергава или квалифицира като: " Всичко е политически смях ".

Ето и систематизираната му оценка за настояванията за оставката му: " Говорим за съждения, умозаключения, политически празни клишета, пропагандни плакати. Това са тези, които нямат никакво обективно покритие, обидни са за цялата правосъдна власт и съставляват политически погрешни тези за реализиране единствено на политически резултати, които уронват освен престижа на правосъдната власт, уронват държавността и са позор за тези, които ги пишат ".

На няколко пъти основният прокурор съобщи, че не може да носи отговорност за дейности на редови прокурори или административни ръководители, нито на пресцентъра на държавното обвиняване.

Което предизвика един от дребното му съперници измежду правосъдните кадровици - Атанаска Дишева, да съобщи, че от отговорите му останала с усещане, че Гешев няма никакви пълномощия: " Защото на всичко, което до момента беше наранено, той отговаряше: " Това не е мое пълномощие ", " Това не е мое обвързване ". Вероятно към края на днешното разискване или разискването на тези оферти, когато и да се случи, ще стигнем до заключението, че основният прокурор на процедура няма никакви пълномощия ", сподели Дишева.

Причината - измежду основанията на Надежда Йорданова са инструкции на обвинител номер едно по каузи за пътнотранспортни закононарушения, осъществени от водачи, използвали алкохол или опиати, да се подхващат дейности за изземване на транспортното средство.

Тези инструкции, както и оферти за по-тежки санкции за такива водачи, Гешев показа преди две години след злополуката, в която почина журналистът Милен Цветков.

Във връзка с това обвинител номер едно разяснява: " Управляващите, Народното събрание имаха седем месеца последните, да решат този проблем с две обикновени промени. Дали го направиха? Не. Може би, в случай че бяха го създали, не дръзвам по този начин да кажа с неотстъпчивост, само че може би тези деца още щяха да са живи, както и доста други ".

" Да се манипулира с възприятията на хората и да се прави извънредно популистко изявление, което, апропо, е особено за цялостното държание на господин Гешев като основен прокурор, е изцяло неприемливо “, сподели във връзка думите на Гешев членът на Висш съдебен съвет съвет Атанаска Дишева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР