Висшият адвокатски съвет призовава новоизбраните за конституционни съдии Десислава Атанасова

...
Висшият адвокатски съвет призовава новоизбраните за конституционни съдии Десислава Атанасова
Коментари Харесай

Висшият адвокатски съвет също призова Атанасова и Белазелков да не полагат клетва

Висшият адвокатски съвет приканва новоизбраните за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да не поставят клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им. Това оповестиха от съвета.

„ Висшият адвокатски съвет поддържа изразената позиция на адвокатските колегии и правната общественост от страната по отношение на извършения от 49-ото Народно заседание избор на конституционни съдии. Висшият адвокатски съвет приканва новоизбраните за конституционни съдии да не поставят клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им. Призоваваме Народното събрание да анулира решението си за избор заради явната му противоконституционност “, се споделя в формалното мнение.

„ Народното събрание единствено официално съблюдава процедурата, само че всъщност легитимира авансово взети решения. Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии. Прякото лъчение на чуването на претендентите не докара до действителна бистрота на избора. Не бяха поканени нито за номинации, нито в процеса на разискването на кандидатурите представителите на правната общественост - адвокатурата, висшите съдилища и университетските среди. Демокрацията е учредена на правила, само че видимо формалното им съблюдаване я обезсмисля “, декларират в позицията си от Висшия адвокатски съвет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР