Висшият адвокатски съвет е дал становище още 2016 година, когато

...
Висшият адвокатски съвет е дал становище още 2016 година, когато
Коментари Харесай

Ралица Негенцова: Няма да допуснем адвокатите да бъдат превърнати в доносници

" Висшият адвокатски съвет е дал мнение още 2016 година, когато се слага въпросът за имплементиране на директивата и е предизвестил, че главният проблем, който вижда, е да бъде предпазена адвокатската загадка. До ден сегашен стоим твърдо на този въпрос и няма да допуснем юристите да бъдат превърнати в доносници ", съобщи в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

" Това мнение е настоящо и постоянно ще бъде, тъй като юристите и адвокатската загадка са извънредно значими. Нашата специалност е конституционно закрепена, тайната сред клиент и юрист също по този начин. Ние постоянно сме се борили, отстоявали сме, това е част от адвокатската клетва., че ние ще пазим тайната на нашите доверители и подзащитни. В никакъв случай това наше несъгласие не е отживяло, то е напълно настоящо и към сегашния миг ", сподели още Негенцова.

" Днес се състоя първата среща на избраната работна група, която да работи по отношение на промени, прецизиране, бих споделила, на Закона за ограниченията против изпиране на пари. В тази работна група беше господин Цветанов - ръководител на Комисията, която е по вътрешна сигурност и публичен ред, представители на ДАНС и от Висшия адвокатски съвет. Ние изразихме нашето мнение какво съставлява адвокатската загадка, нещо, което ние постоянно ще браним до последно и стигнахме до обединеното мнение, че би трябвало да бъде забелязана каква е европейската процедура и на другите страни, които са приели към този момент директивата ", сподели още Негенцова и посочи: " Професионалната загадка е нещо друго от адвокатската загадка. Ние сме по-различни от другите специалности ".

" 14 000 са юристите в България. Ние се вслушваме в мнението и рекомендациите на всеки един, всеки един правист може по един или различен метод да пояснява закона, само че в последна сметка тези, които даваме доводите, вижданията, това, което е належащо, с цел да бъде прецизиран законът, се събрахме през днешния ден и стартира тази работа. Идеята е колкото се може по-бързо да има резултат. Трябва да бъде предпазен публичният интерес, само че и самостоятелният интерес на всеки жител ", разяснява Негенцова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР