Високото кръвно налягане е много често срещан здравословен проблем, който

...
Високото кръвно налягане е много често срещан здравословен проблем, който
Коментари Харесай

Доматите свалят високото кръвно

Високото кръвно налягане е доста постоянно срещан здравословен проблем, който може да има редица отрицателни последици върху здравословното ни положение. Разбира се, значимо е да се следим постоянно при доктор, само че в това време можем да създадем друго за сърцето си, с изключение на да одобряваме медикаменти.

Според ново изследване, доматите, които спадат към плодовете, а не към зеленчуците, са същински ефективни съюзници в битката с хипертонията. Именно те са една от най-консумираните храни в средиземноморската диета и това не е по никакъв начин инцидентно.

Изследователите проучват каква е връзката сред потреблението на домати в продължение на години и показанията на кръвното налягане. В опита вземат участие над 7000 мъже и дами на възраст от 55 до 80 години като огромна част от тях към този момент са с сложена диагноза хипертония, а други имат редица предпоставки за високо кръвно налягане - като фамилна обремененост, диабет вид 2 и други.

Анализира се както количеството домати и доматени артикули, които участниците са консумирали, по този начин и стойностите на тяхното систолично и диастолично кръвно налягане. Така за три години наблюдаване се потвърждава, че тези, които са консумирали най-вече домати, усещат най-големи изгоди. А даже единствено един домат на ден понижава с 36% рискът хора без хипертония да я развият в следствие.

Дори при към този момент диагностицирана хипертония хората имат по-голяма възможност да понижат равнищата си на кръвно налягане, в случай че ядат домати, в сравнение с в случай че не ядат. Когато обаче хипертонията е втора или трета степен, изгоди от потреблението на домати към този момент не се следят. Това се случва при дългогодишни проблеми с кръвното и съществуване на атеросклероза, предава The Healthy.

Честата консумация на домати е потребна за всички, тъй като даже на този стадий да нямаме проблеми с кръвното, тя може да ни защищити от възможни проблеми в бъдеще. А в случай че изпитваме известни показания в стойностите на кръвното, най-хубавото, което можем да създадем за себе си, е да пристъпим към здравословни промени в храненето и метода си на живот - повече придвижване, по-малко сол и ежедневни салати с домати.

Ползите от доматите за сърдечно-съдовата система се дължат най-много на калия, който те съдържат. Именно това вещество има потвърденото свойства да понижава кръвното налягане. Ликопенът пък е мощен антиоксидант, който пази атериите от измененията, които настъпват с придвижване на възрастта. Важно е обаче да обръщаме внимание на наличието на сол в консервите с домати, тъй като то може да обезврежда изгодите от тяхната консумация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР