Високите цени на енергията правят европейските предприятия по-малко конкурентоспособни. Докато

...
Високите цени на енергията правят европейските предприятия по-малко конкурентоспособни. Докато
Коментари Харесай

Енергийната криза отслабва европейската индустрия

Високите цени на силата вършат европейските предприятия по-малко конкурентоспособни. Докато най-енергоемките фабрики свиват или приключват активността си, потреблението на газ през последните месеци понижава. При трайно високи цени има риск някои компании да потърсят по-привлекателни дестинации от Европа.
Високите цени и лимитираните доставки накараха европейските страни да търсят способи по какъв начин да пестят сила. Потреблението на природен газ и електричество през предишното тримесечие спадна, само че това не е безусловно добра вест. По-слабото търсене се дължи освен на по-ефективната работа на фирмите, а и на това, че доста заводи свиват производството или напълно стопират активността си поради високите разноски, написа Reuters в собствен разбор. Ако цените на силата останат трайно високи, индустриалната мощност на Европа може да се окаже съществено отслабена, предизвестяват мениджъри, икономисти и индустриални асоциации.

Има риск компании с енергоемки производства като такива за алуминий, торове и химикали да реалокират активността си тук-там с повече и евтина сила като Съединените щати. Въпреки че извънредно топлият октомври и прогнозите за мека зима намалиха цените, природният газ оттатък океана към момента коства към една пета от това, което фирмите в Европа заплащат.
Реклама
Международната организация по енергетика пресмята, че индустриалното ползване на газ в Европа е спаднало с 25% през третото тримесечие по отношение на година по-рано. Според анализатори зад понижението стоят необятно публикуваните измежду компаниите свивания на активността, защото усъвършенстване на успеваемостта единствено по себе си не може да докара до толкоз забележителен резултат. Измерената индустриална интензивност в еврозоната през октомври е най-слабата от май 2020 година

В Германия повече от 25% от бизнесите в химическата промишленост и 16% в автомобилната са били принудени да понижат производството, сподели изследване измежду 24 хиляди предприятия от Германската търговско-промишлена камара (DIHK). Седемнадесет % от автопроизводителите са декларирали, че възнамеряват да реалокират част от активността си в чужбина. Видимо е намаляването на производството на междинни артикули като химикали и метали.
В търсене на по-изгодни дестинации
От десетилетия европейската индустрия изнася част от производството към места с по-евтина работна ръка и по-ниски други разноски, само че в този момент енергийната рецесия форсира тази наклонност. Ако цените на силата останат толкоз високи и намалят конкурентоспособността на промишлеността, някои заводи ще затворят и ще се реалокират в Съединени американски щати да вземем за пример, където има обилие от евтина шистова сила, счита Даниел Крал, старши икономист в Oxford Economics. Производството на примитивен алуминий в Европейски Съюз да вземем за пример е намаляло на половина (с 1 млн. тона) през последната година. Повторното отваряне на цех за размразяване на алуминий може да коства до 400 млн. евро и е малко евентуално поради несигурните стопански вероятности в Европа, разяснява Крис Херон от индустриалната асоциация Eurometaux. Опитът демонстрира, че такива краткотрайни затваряния постоянно прерастват в непрекъснати, споделя още той.

Според данни, систематизирани от Reuters, всичките девет завода за цинк в съюза или са понижили, или напълно са спрели производството, което пък се заменя от импорт от Китай, Казахстан, Турция и Русия. Тази година за първи път Европа е станала чист вносител на химикали, твърди Cefic, асоциация на фирмите от химическата промишленост. Повече от половината от европейското произвеждане на амоняк, който е основна съставна част в торовете, е спряно и е сменено от импорт, съгласно Международната асоциация за торове. Норвежкият производител на торове Yara редуцира две трети от производството си на амоняк в Европа и няма проекти скоро да го възобнови.
Реклама
BASF, най-голямата химическа група в света, неотдавна сложи под въпрос дали нови фабрики в Европа биха били стопански обосновани. Компанията предизвести, че при дефицит на газ може да спре производството в главния си обект в Лудвигсхафен, който е най-големият индустриален консуматор на сила в Германия.

Някои компании интензивно търсят различни източници на сила, с цел да продължат да работят. Германският производител на нишки Kelheim Fibers, снабдител на Procter&Gamble, е свил производството тази година, само че от началото на идната ще проработи с нефт, а обмисля и план за слънчева сила.

Други компании обаче не са подготвени на такива старания, до момента в който могат да намерят по-добри условия другаде. Индийската химическата група Tata Chemicals нормално възнамерява с петгодишен небосвод, само че в този момент работи на тримесечна база. Ако цените на газа останат високи 3-4 години, има действителен риск вложенията в промишлеността да се насочат към други места с по-достъпна сила, споделя ръководещият шеф за Европа Мартин Ашкрофт.
Свързани публикации Таванът за тока на бизнеса ще падне до 200 лева./мВтч през 2023 година 2 ноември 2022, 18:46 Инфлацията в еврозоната регистрира нов връх от 10.7% на фона на забавяща се стопанска система 1 ноември 2022, 07:15 Как европейското единение може да преживее енергийната рецесия 27 октомври 2022, 09:30 След срив на пазара (почти) безвъзмезден полутечен газ циркулира към Европа 25 октомври 2022, 12:38 Германия преди всичко: Заплаха ли е проектът на Берлин за енергийната сигурност на съюза 11 октомври 2022, 13:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР