Високите температури стимулират циркулацията на токсичен газ в автомобилите, изпускан

...
Високите температури стимулират циркулацията на токсичен газ в автомобилите, изпускан
Коментари Харесай

Високата температура предизвиква циркулиране на токсичен газ в купето на автомобилите

Високите температури подтикват циркулацията на отровен газ в колите, изпускан от артикули за отбрана от пожар, откриха американски учени, представени от Българска телеграфна агенция.

Много елементи от купетата на разнообразни коли съдържат забавители на горенето, като органофосфорни съединения. Те се употребяват и в пълнежа на мебели, в електронни устройства, дрехи.

Изследване на екип от университетите Дюк, Бъркли и Торонто, демонстрира, че един от тези артикули - трифосфат (TCIPP), се съдържа във въздуха на 99% от тестваните транспортни средства. За него учените са закачили силиконова проба върху огледалото за назад виждане в коли за една седмица, след което са  анализирали веществата, задържали се върху нея.

При естествени условия концентрацията на трифосфат е сходна на тази, която се открива в жилище. Но когато температурата се увеличи, както на открито, по този начин и вътре в автомобила, концентрацията му внезапно се покачва от два до пет пъти. Наличието на трифосфат в пяната на седалките ускорява този резултат.

Проблемът е, че съгласно отчет, оповестен през 2023 година от Министерството на здравеопазването на Съединени американски щати, трифосфатът е евентуално канцерогенен.

Трифосфатът към този момент замества в купетата различен забавител на горенето - TDCIPP, който през 2011 година е включен в листата на канцерогенните артикули в Калифорния.

Учените са обезпокоени от дълготрайния резултат на тези артикули върху водачите, които прекарват доста време в колите си, и върху децата. Те предлагат да се управлява температурата в тях и да бъдат отваряни прозорците при потегляне.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР