Високи цени на ученическите униформи и липсата им по щандовете

...
Високи цени на ученическите униформи и липсата им по щандовете
Коментари Харесай

Драма с школските униформи - една блуза на цената на две, и ...

Високи цени на ученическите униформи и неналичието им по щандовете нажежи пристрастеностите преди началото на образователната година. Скара родители и производители, сложи още веднъж въпроса нужно ли е въобще децата да вървят на учебно заведение с еднообразно облекло.

След като демокрацията зачерта от раз униформите от соца, първо те бяха възобновени в Пловдив - в Математическата гимназия. През годините от ден на ден учебни заведения започнаха да ги вкарват. Решението да изисква несъмнено облекло или  елемент от него се взима от всяко учебно заведение. Мотивът на шефовете е, че по този метод се основава принадлежност към учебната общественост и се взема решение
казусът с голите пъпове и съревнованието кой е с по-скъпи и маркови облекла.
Практиката е типът на униформата да се избира от публичния съвет или учебното настоятелство. Тук поражда първият спор - до каква степен мнението на няколко представители на родителите съставлява настройките на стотици фамилии. После идва идващият потрес - цените. Една униформена тениска се оказва с цената на две, които могат да се купят от различен магазин.

Винаги се избира от най-малко 3 предложения, само че главните играчи на пазара в Пловдив са компаниите „ Пен Силует “ и „ Форест джинс БГ “. Цените им обаче сега са близки - в случай че в едната компания тениската с пай ръкав надвишава 25 лв., другаде дори гони 32.



Откриване на образователната година в пловдивското НУ " Христо Ботев "

След учебните заведения, които облича да вземем за пример „ Пен Силует “, са ОУ „ Душо Хаджидеков “, СУ „ Св. Патриарх Евтимий “, НУ „ Христо Ботев “, СУ „ Св.  Константин-Кирил Философ “, СУ „ Софроний Врачански “, ОУ „ Кочо Честеменски “, СУ „ Васил Левски “ в Маноле. Тениската с пай ръкав от вида " Лакоста " с яка и копчета коства от 19,80 до 25,80 лева съгласно размера, а с дълъг ръкав - от 21,30 до 28 лева, суитшърт - 46 лв., пуловер без ръкави - 37, сукман - 54,80 лева Дори и да се купи спестовно, разходът клони към 200 лв..

Платихме 39 лв. единствено за риза и вратовръзка, а тениските са по 20 лв., споделя и татко, чийто наследник е от професионална гимназия с контракт с другата компания. Ако смисълът на униформите е да няма разделяне на богати и небогати, за какво се стига до това с налагането им
хората с по-ограничени благоприятни условия да са принудени да купуват по-скъпо облекло,
в сравнение с биха взели другояче, пита той. Освен това разходът не е еднократен - децата порастват, износват, от честото пране цветовете избледняват и от време на време се постановат нови разходи за още катове от униформата.

Освен тях родителите се оказаха изправени и пред неналичието им в магазините, което в последните дни докара безусловно до груби кавги и обиди сред клиенти и продавачи. Причината е, че компаниите не бързат да влагат авансово парите в производството, без да е ясно какви размери и количества ще  осъществят. Семействата пък не съблюдават периодите и отиват в последния миг, когато към този момент няма време да се насмогне с лавината от поръчки.

 
Производителят:  Не е обществена облага, родителите да поръчват в точния момент!


„ Нямаме фрапантна разлика в цените. Ако материалите са поскъпнали с 50%, при нас покачването на етикета е най-вече с 15-20 на 100. Дори по този начин спрямо облеклата на  свободния пазар униформите са с към 1,5 пъти по-евтини -  коментира собственичката на „ Пен Силует “ Пенка Райчева. - Родителите би трябвало да спрат да мислят, че униформите са обществена облага. Никой не дава обществени субсидии на нашия отрасъл, с цел да ги произведем. “

На въпрос дали спомагателни детайли като бродерии и емблеми оскъпяват в допълнение, тя добави, че компаниите не ги калкулират. „ Трикото всеки ден нараства, само че аз не мога да прибавям всяка седмица по 2-3 лв. от горната страна. Задържаме цените, доколкото е допустимо “, увери Райчева. Поскъпването на материалите доближава 50% - за плат, копчета, конци. Опитвайки се да балансираме със сумите, които желаеме от клиента, не можем даже да увеличим работните заплати. Ако повишим възнагражденията, още 10% оскъпяване на продукта ще се стовари върху родителите, сподели Райчева. И добави, че цените са такива вследствие на инфлацията, която оскъпява всичко.

„ А за това, че няма налични количества в магазините, не сме отговорни ние - добави Райчева. - Облекли сме всички възпитаници от учебните заведения по 3 пъти “. За да не се стига до инфарктни обстановки през септември, компанията уведомява още при сключването на контракта, че униформите би трябвало да се купят в точния момент или да се поръчат в период до 30 юни. След тази дата поръчката се извършва в границите на 40 дни. Семействата обаче се втурват в последния миг.

„ Идват в седмицата преди 15 септември и стартират да се карат с нас, наскърбяват продавачките. Имали сме случай татко да пристигна на 15 септември в цеха в 7 часа, с цел да ревизира дали няма някоя численост за детето му. Родителите  трябва да се научат на просвета на извършване на покупки “, безапелационна е Райчева.

Тя изясни, че компанията води своя статистика за потреблението, само че випуските са разнообразни. Никога не може да се знае какви номера тъкмо ще са нужни и по какъв брой бройки ще изискат фамилиите. „ В огромните номера 2XL и 3ХL се влагат материали, що се касае за две тениски за растеж 152. Ако произведем доста и не се продадат, ще затънем в заеми “, прави сметка собственичката. И приканва следващата година родителите да поръчват в точния момент. Райчева увери, че въпреки в този момент щендерите да са полупразни, компанията ще поддържа наличия през цялата образователна година - ще насмогне с производството, когато мине актуалната атака.

Според нея, въпреки цените да се виждат високи на родителите, учебните заведения няма да се откажат от униформите, даже при актуалната инфлация. „ Така е по-евтино, в случай че се купи и се носи. Икономисва огромна сума за други облекла, а и внася еднаквост в дадена общественост “, упорства Райчева. Ние не печелим от униформите, даже разчитаме главно на производството на носии и театрални дрехи, с което балансираме в поддържането на цените на ученическите облекла, сподели още собственичката на „ Пен Силует “. Забелязва се наклонност в последно време да се търсят по-практичните детайли - тениски и блузи вместо ризи. Има и учебни заведения, които във времето поръчват спомагателни неща - СУ „ Св. Патриарх Евтимий “ да вземем за пример от много време упорства за еднообразен състезателен екип, само че компанията не се взема решение да стартира произвеждане и на този продукт в актуалната комплицирана обстановка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР