Високата позиция в социалната йерархия е състояние, което не е

...
Високата позиция в социалната йерархия е състояние, което не е
Коментари Харесай

Двойка гени регулира социалното господство

Високата позиция в обществената подчиненост е положение, което не е присъщо единствено на хората. В животинското царство мъжките пауни демонстрират блестящо оцветени шлейфове, с цел да показват владичество, а под водата мъжките риби се перчат с невероятни ярки цветове, с цел да създадат същото. Въпреки разпознатите връзки сред обществения статус, физиологията и държанието, до момента молекулярната основа на обществения статус не е известна.
„ Открихме, че два паралогични андрогенни рецепторни гена управляват обществения статус на африканските цихлиди “ (на снимката), оповестява Бо Алвард в изданието на американската академия на науките - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Алвард е помощник по логика на психиката, биология и биохимия в университета в Хюстън. Паралозите са дублиращи се гени, а андрогените са хормони като тестостерон, нужни за мъжкото полово развиване.
„ Тестостеронът се свързва с андрогенните рецептори, с цел да упражни своите резултати. Това, което открихме посредством редактиране на генома, е, че двата гена, кодиращи тези рецептори, са нужни за разнообразни аспекти на обществения статус ", споделя Алвард. Този ​​тип съгласуваност на обществения статус може да е от главно значение за типовете, които разчитат на обществена информация за оптимално ориентиране на физиологията и държанието.
За да направи своето изобретение, Алвард употребява CRISPR/Cas9 генна редакция, постоянно наричана „ генетична ножица “. Авторите на метода CRISPR наскоро завоюваха Нобелова премия за химия за своето откритие. Техниката разреши на екипа на Алвар да тества какво тъкмо контролира физиологичните и поведенческите промени.
Алвард открива, че двата андроген-рецепторни (AR) паралога - AR алфа (ARα) и AR бета (ARβ), които съществуват в рибите цихлиди, контролират чертите, които дефинират тяхното оцеляване и благоприятни условия за чифтосване.
„ Показахме, че ARβ управлява оцветяването - супер основна функционалност, защото женските екземпляри избират да се чифтосват с притежаващите ярки цветове самци, а ARα управлява държанието, което може да се промени бързо заради обществени сигнали от друго естество и също дефинира триумфа на чифтосването ", сподели Алвард.
Според учения е допустимо същият развой да се случва и в телата на други типове, в това число човешкия.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР