Високата инфлация принуждава централните банки в световен мащаб да покачат

...
Високата инфлация принуждава централните банки в световен мащаб да покачат
Коментари Харесай

Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след вдигането на лихвите

Високата инфлация принуждава централните банки в международен мащаб да повишат лихвите. Неотдавна Федералният запас на Съединени американски щати (Фед) увеличи главния лихвен % с 0,75% до 3-3,25%, което беше трето следващо покачване. Но това не е всичко - чакат се още покачвания и то до края на 2022-а. Така лихвите по 30-годишните ипотеки с закрепена рента се покачват с 6,2% или най-високият растеж от 2008 година до момента.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също увеличи главните си лихвени проценти с невижданите 0,75 процентни пункта. Но и и това няма да еднократно деяние - ЕЦБ алармира и за по-нататъшни покачвания, които могат да оповестени напълно скоро. Институцията приоритизира битката си с инфлацията, макар че стопанската система на Европейския съюз пълзи къч криза през задаващата се зима.

Централната банка на Обединеното кралство Bank of England също увеличи водещата си рента до 2,25% по отношение на досегашните 1,75%, поради инфлацията, която остава на исторически рекордно равнище.

Какво се задава на имотните пазари?

Някои огромни пазари към този момент стават очевидци на спад в цените на парцелите - на някои места алегорични, само че въпреки всичко трендът е за придвижване надолу. Ръстът на цените на жилищата в Съединени американски щати да вземем за пример завърши и те регистрираха спад за първи път от 10 години .

Националният показател S&P CoreLogic Case-Shiller за цените в 20 огромни града в страната се е намалил с 0,44% през юли. Това е първо намаляване от март 2012 година насам. През юли са регистрирани спадове в Сан Франциско (-3,6%), Сиатъл (-2,5%) и Сан Диего (-2%).

Търсенето понижава, офертите за продажба на парцели остават по-дълго на пазара. По данни на Zillow Group новите разгласи са намалели с съвсем 23% през август на годишна база.

Цените на жилищата в Обединеното кралство може внезапно да паднат с до 15%. Според Credit Suisse цените на жилищата в Обединеното кралство могат доста бързо да се срутен с сред 10% и 15% през идващите 18 месеца, в случай че Bank of England нападателно увеличи лихвените проценти, в опит да се бори с инфлацията.

Нещо повече - съгласно някои анализатори Централната банка на Обединеното кралство ще увеличи лихвените проценти до 6% през идната година, по отношение на сегашните 2,25%, с цел да поддържа потъващия паунд.

Това ще докара до по-трудно разпределяне на ипотечни заеми на бъдещите купувачи и ще забави търсенето. Спадът в търсенето би довел до спад на цените.
 Цените на жилищата в Съединени американски щати падат за първи път от 10 години
Цената на жилищата на един от най-големите имотни пазари в света пада за първи път от 10 години

В опит за усмиряване на инфлацията, Фед повиши лихвите

Когато става въпрос за ипотечни заеми, в Европа към този момент има притеснителни сигнали и на един от пазарите в ЦИЕ. Неотдавна стана ясно, че претендентите за ипотечни заеми в Полша са намалели с близо 71% на годишна база през август. Данните са на Бюрото за кредитна информация (BIK).

Причината - напоследък имаше няколко покачвания на лихвите, поради най-високата инфлация в Полша от 25 години насам. Централната банка на Полша увеличи лихвите за 11-ти път, с което цената на дълга в Полша доближи 6,75%, най-високото равнище от 2002 година насам. Преди това инфлацията ненадейно се е увеличи до нов 25-годишен връх от 16,1%.
 Молбите за ипотечен заем в Полша понижиха с над 70% след нападателно повишаване на лихвите
Лихвите сринаха ипотечните заеми в най-голямата източноевропейска страна в Европейски Съюз

Над 40% от кредитополучателите се възползват от кредитна почивка

Според локален анализатор данните на Бюрото за кредитна информация през август демонстрират, че високите лихвени проценти, по-строгите регулации и страхът от икономическо закъснение и даже допустима криза на процедура са замразили търсенето на ипотеки.



В Швеция , която преди време беше един от най-горещите жилищни пазари в Европа, цените на жилищата понижиха с към 8% от пролетта насам, а множеството икономисти в този момент чакат спад с 15%. Растящите лихви подлагат на напън и имотните компании, които вземаха обилни заеми от облигационните пазари, с цел да финансират интервенциите си, това ускорява безпокойството на вложителите по отношение на способността им да рефинансират дълга.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР