Вирусите, които заразяват бактериите – подходящо наречени бактериофаги – и

...
Вирусите, които заразяват бактериите – подходящо наречени бактериофаги – и
Коментари Харесай

Някои вируси имат напълно различен геном от останалата част от живота на Земята

Вирусите, които заразяват бактериите – уместно наречени бактериофаги – и тяхната плячка са във война от епохи, като всяка страна развива и усъвършенства демонски тактики за заразяване или заличаване. В последна сметка някои бактериофаги издигат тази конкуренция във въоръжаването на ново равнище, като трансформират метода, по който кодират своята ДНК.

Поне по този начин считат създателите на ново проучване, оповестено в три обособени публикации, което демонстрира, че има цяла войска бактериофаги с ексцентрична ДНК, която откривателите назовават ​​Z-геном.

„ Геномната ДНК е формирана от четири общоприети нуклеотида … Тези нуклеобази образуват генетичната писменост ATCG, която е непокътната във всички области на живота “, пишат биолозите Майкъл Гроум и Фарън Айзъкс в неотдавнашен брой на Science, съпътстващо новото проучване на генетиката на бактериофагите.

„ Въпреки това през 1977 година ДНК вирусът цианофаг S-2L е открит с всички случаи на “ А „, заместен с 2-аминоаденин (Z) в целия му геном, образувайки генетичната писменост ZTCG. “

Причината се оказва самоотбрана. В рамките на свързващите „ стъпала “ на двойна серпантина на ДНК, основата „ Z “ образува тройна връзка към противоположната база „ Т “, една повече от двете връзки на постоянната връзка A: T. Това прави вирусния геном по-твърд и по-труден за бактериите, с цел да се раздават с химикали, наречени нуклеази.

Въпреки че учените бяха очаровани, не бяха открити други бактериофаги с Z-генома и с компликацията да се култивира S-2L в лаборатория, Z-геномът беше оставен настрани, просто като любопитен.

Сега проучванията, документирани в три обособени изследвания от откриватели от Франция и Китай, демонстрират, че това не е еднократно, като в същото време характеризира по какъв начин работи Z-геномът и по какъв начин е съединен.

„ Учените от дълго време мечтаят да усилят разнообразието на основите. Нашата работа демонстрира, че природата към този момент е измислила метод да направи това “, написа в своя отчет един от екипите, управителен от Ян Джоу от университета в Тиендзин.

Екипът на Джоу, дружно с друга група, ръководена от микробиолога на Института Пастьор Дона Слейман, откриват два съществени протеина, които те назовават ​​PurZ и PurB; те сформират основата „ Z “.

Трета група, водена от синтетичния биолог от Université Paris-Saclay, Валери Пецо, удостовери тези констатации и проучва ензим – наименуван DpoZ – който е виновен за сглобяването на целия Z-геном дружно.

И тримата са търсили в базата данни с генетични последователности за последователностите, свързани с техните протеини и ензими, и са разкрили огромно многообразие от бактериофаги с сходни гени.

„ [Авторите] са свършили изумително всеобхватна работа, с цел да покажат, че това не е един вманиачен излаз, само че има цяла група бактериофаги, които имат подобен генетичен материал “, споделя Джеф Боке, молекулярен биолог от Нюйоркския университет, който не взе участие в работата. Все още има доста въпроси по отношение на Z-генома.

Например, съчетаем ли е Z-геном с елементарни клетъчни машини като нашата? И би ли могло да се употребява по същия метод, по който стартира да бъде употребена изкуствената ДНК?

„ Основата Z е недвусмислено разпозната във въглероден астероид и е препоръчана като нуклеобаза, която би могла да бъде основа за произхода на живота “, написа екипът, управителен от Джоу в своя отчет.

„ Като се има поради, че базата Z е открита в астероид, нашата работа може да провокира интерес към интердисциплинарни проучвания за произхода на живота и астробиологията. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР