Визуални и слухови халюцинации може да възникват не само у

...
Визуални и слухови халюцинации може да възникват не само у
Коментари Харесай

И психически здрави хора може да виждат халюцинации

Визуални и слухови халюцинации може да пораждат освен у хората, страдащи от душевен разстройства, изяснили са откриватели.

Установено е, че към 5% от здравото население на планетата понякога може да чува несъществуващи гласове и да вижда несъществуващи обекти.

Халюцинациите са облици, зараждащи в съзнанието без какъвто и да било външен дразнител. Преди се считало, че същински халюцинации (явление, при което привиден обект се появява в обективното психическо пространство) не могат да пораждат у душевен здрави хора и се предизвикат или под въздействие на психотропни субстанции, или от шизофрения и други разстройства.

Група откриватели от университета на Куинсланд (Австралия) и Харвардската здравна школа провели допитване измежду 31 000 души от 19 страни, които в никакъв случай не са посещавали психиатър. Участниците в проучването минали комплицирани и подробни проби, ориентирани за определяне на особеностите на тяхната душeвност. Резултатите посочили, че към 5% от хората най-малко един път в живота си са изпитвали зрителни или слухови халюцинации, само че не били открити никакви отклонения в тяхната душeвност.

Изследователите прецизират, че една трета от тези, които се сблъскват с халюцинации, са изпитвали това единствено един път в живота, още една трета – от два до пет пъти, а жителите на развитите страни се сблъскват с двата вида халюцинации по-често от тези, които живеят в разрастващите се страни.

Резултатите от проучването на учените са оповестени в сп. JAMA Psychiatry.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР