Вирджиния Улф на Кукления театър от Бялисток, Полша, е носител

...
Вирджиния Улф на Кукления театър от Бялисток, Полша, е носител
Коментари Харесай

Голямата награда на Пиеро заминава за Полша

" Вирджиния Улф " на Кукления спектакъл от Бялисток, Полша, е притежател на премията за най-хубав театър на 13-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни " Пиеро " 2023 година, научи ДУМА от Велизара Цонева. Трупата от Полша получи бронзовата статуетка " Пиеро " на скулптора Емил Иванов на церемонията по формалното закриване в салона на Кукления спектакъл в Стара Загора. Международното жури с ръководител доктор Ина Божидарова присъди седем награди: за " Експериментални и нови форми " завоюва чешката натрупа от Прага за спектакъла " Изход " ; за постановка и плакет " Пиеро " - Джинтаре Редвилавичиуте, още веднъж за " Вирджиния Улф ". Сценографите на " Изход " Яна Нунчич, Матия Солце и Иржи Йелинек са отличени за сценография. Наградата за музика е за Милен Апостолов за спектакъла " Полетът на къртицата ". Приза за мъжка роля завоюва Нейтън Купър от " 37 клечки кибрит " на студио " 36 маймуни ", копродукция на България, Германия и Люксембург; за женска роля - Мария Радованов, за превъплъщението си в " Метаморфози " на Младежкия спектакъл в Нови сад, Сърбия.
Наградата на младата театрална рецензия тази година е за Алек Чурчич от Театър " Плюс ", Испания. Отличията връчи шефът на Старозагорския куклен спектакъл Дарин Петков. Наградата за повсеместен принос в развиването на куклено-театралното изкуство в България, която на всяко издание връчва доктор Валентин Стоянов, отиде при сценографите Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.
Фестивалът се провежда от Сдружение с нестопанска цел " Пиеро ", ДКТ Стара Загора, Министерството на културата и Община Стара Загора с финансовата поддръжка на НФ " Култура " - Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР