Вилнюс, 11 юли (Ройтерс) - Президентът на САЩ Джо Байдън

...
Вилнюс, 11 юли (Ройтерс) - Президентът на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън дава F-16 на Турция

Вилнюс, 11 юли (Ройтерс) - Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще продължи с прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция след съвещания с Конгреса, съобщи във вторник съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан.

Съливан, който приказва преди  в литовската столица Вилнюс, сподели, че Байдън изрично поддържа прехвърлянето.

Турция изиска да купи F-16 за 20 милиарда $ и комплекти за рационализация за своите бойни самолети през октомври 2021 година, само че договорката беше забавена от опасенията на Съединени американски щати и други сътрудници от НАТО за ролята на Анкара в алианса.

Някои сътрудници от НАТО считат , че Турция, която през октомври 2021 година изиска да купи изтребители F-16 на Lockheed Martin Corp за 20 милиарда $ и близо 80 комплекта за рационализация за своите съществуващи бойни самолети, употребява участието на Швеция, с цел да окаже напън върху Вашингтон във военните самолети.

Съливан също сподели, че съдружниците от НАТО ще дадат " единен, позитивен сигнал " по пътя на Украйна към участие в алианса по време на срещата на върха, съществена тематика на полемиката във Вилнюс.
 Чехия дава бойни хеликоптери на Украйна
Чехия дава бойни хеликоптери на Украйна

Освен това Прага ще образова украински водачи на изтребители F-16
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР