„Вила Ямбол“ бе сред домакините на събитието, пресъздаващо древен тракийски

...
„Вила Ямбол“ бе сред домакините на събитието, пресъздаващо древен тракийски
Коментари Харесай

Стотици видяха изгрева на най-дългия ден с вино Kabile

„ Вила Ямбол “ бе измежду домакините на събитието, пресъздаващо античен тракийски обред

Най-дългият ден от годината беше посрещнат в Кабиле, древен тракийски град край Ямбол, с ритуални песни и вино. За втора година стотици запалянковци изкачиха Зайчи връх преди изгрев слънце, където през изсечена в скалите „ мушка “ се заредиха от силата на първите слънчеви лъчи. От скалите, увенчаващи върха, траките, които са живеели в региона, са следили раждането на Слънцебог.

През второто хилядолетие те са изсекли в скалите два траншеи, които се пресичат на кръст. Отличните им познания за придвижването на слънчевия диск се виждат от точната ориентировка на източната траншея по посока на изгрева на слънцето тъкмо в деня на лятното слънцестоене. Първите лъчи влизат в прореза в скалите и огряват към този момент мощно ерозиралия релеф на Кибела “, описват археолозите.



„ Когато първият безоблачен лъч е прекосявал през скалния улей и е огрявал облика на богинята Кибела, изсечен в скалата, античните траки са разбирали, че е пристигнал най-дългият ден. Ето за какво, това е място, което съчетава култа към Великата богиня–майка Кибела и към слънцето, с все по-нарастващото предпочитание на хората да почерпят от античните познания и опит “, разясниха уредниците.



Събитието по случай лятното слънцестоене се провежда само на това място в цяла България от Регионален исторически музей – Ямбол. Най-старата маза в Южна България „ Вила Ямбол “ също се включи като даде своите виновност, кръстени на античния тракийски град Кабиле. Историята на траките, култа им към виното и традициите да се чества с напитката са с дълбоки корени в района на Кабиле и Ямбол. Древният тракийски град в наши дни съставлява архитектурно-исторически резерват включен измежду 100-те национални туристически обекта.



„ Традициите на нашия район в правенето на вино е нещо, с което се гордеем и имаме вяра, че ни оказва помощ да вършим вкусни питиета. Затова не се поколебахме с името на последната си серия виновност – точно Kabile. На етикета на бутилката е изобразена богинята Кибела, още веднъж в символ на почи към историята и наследството, което пазим “, описаха от „ Вила Ямбол “. Марката Kabile към този момент има редица оценки от интернационалните състезания. Традиционно производителят поддържа събития свързани с историята, археологията, културно-историческото завещание.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР