Вила Армира е антична римска вила в близост до Ивайловград.

...
Вила Армира е антична римска вила в близост до Ивайловград.
Коментари Харесай

Вила Армира, където времето е спряло

Вила " Армира " е антична римска вила наоколо до Ивайловград. Днес тя е монумент на културата с национално значение. От 2014 година е под номер 72б в листата „ 100 национални туристически обекта “ на Българския туристически съюз.
Вилата е открита през 1964 година при градеж на язовир на 1,5 км югозападно от квартал Лъджа. При последвалите археологически разкопки са разкрити останките от крайградска вила от интервала на Римската империя по нашите земи. Днес тя е известна под названието Вила Армира, произлизащо от името на дребната река Армира, приток на река Арда, на брега на която е издигната вилата.

История
Античната Вила Армира съставлява величествен комплекс от жилищни и икономически постройки, ситуирани на повърхност от 2200 m2. Жилищната ѝ част, заемаща повърхност от 978 m2, обгръща огромен вътрешен двор, ограден от покрита изложба с перистил (колонада) и имплувиум (басейн) в средата. Около него са ситуирани жилищните пространства – столова, дневна, кухня, спалня, баня и други. Отоплението се реализира посредством хипокауст (подподово отопление, при което пода на постройката е издигнат на колонки от зидани тухли или керамични тръби, сред които циркулира топъл въздух от особено построени за задачата огнища).

По време на разкопките са открити добре непокътнати мозайки с фигурални и геометрични претекстове, капители, ажурни парапети, херми, профилирани фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор. Намерени са и голям брой керамични съдове, украшения и предмети на бита. Вилата е луксозно имение, пространствата на което, с изключение на с мозайки на подове, са украсени и с богата мраморна украса и цветна мазилка. В това отношение тя несъмнено се обрисува като най-пищната от всички известни до момента сходни постройки на територията на римска Тракия. Сгради с сходна богата мраморна обшивка са рядко срещани в провинциите на Римската империя (1 – 5 век). Особено значимо е събитието, че степента на съхраненост на декоративните детайли разрешава на практика цялостна възстановка на интериора на постройката.

Поради денивелацията на терена стопанският комплекс към вилата се е съхранил в доста по-лошо положение. Неговото предопределение е било да обезпечи активността по употребата на земите, съхранението и обработката на селскостопанската продукция, на инвентара и други. Няма съответни данни за характера на развиваната селскостопанска активност.
Вилата е била населявана до третата четвърт на 4 век. Разрушаването ѝ се свързва с огромното опустошаване на покрайнините на Адрианопол през 378 година, когато римската войска, под командването на Валент, е разрушена при Адрианопол от готите, а самият император е ранен и отвеян от бойците си до вила наоколо до бойното поле. Впоследствие готите откриват това леговище на ранения император, завладяват и опожаряват вилата и убиват самия император. Много е евентуално тези събития да са се разиграли точно тук.
Вижте още фотоси в галерията ТУК
Източник: wikipedia.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР