Видях го малко късно, но пък е много хубаво: най-силното

...
Видях го малко късно, но пък е много хубаво: най-силното
Коментари Харесай

Грешният Толстой, другият Чехов и братът на моя брат

Видях го малко късно, само че пък е доста хубаво: най-силното включване около “скандала ” идва от “Блиц ”.

Авторитетната медия пуска материал, с цел да изобличи гафа на премиера. И до момента в който се подиграва на Петков, декларира, че разказът е написан от… Алексей Толстой.

Значи, да преговорим: Кирил Петков цитира роман, който не е на Чехов, а на Толстой. “Блиц ” потегля да громи и показва неверния Толстой. Грешният Толстой (Алексей) е роден три години преди появяването на цитирания разказ, затова би трябвало да го е написал, преди да се научи да чете. 

Бащата на неверния Толстой е от славния жанр на правилния Толстой (граф Лев Николаевич), обаче майка му (и тук става комплицирано, внимавайте) е родственик на Иван Тургенев – различен класик, който не е написал описа.

Междувременно Антон Павлович Чехов, който няма нищо общо, сега чака българска публикация, в която да бъде сгрешен с Михаил Чехов.

Но друг Михаил Чехов, който му е брат – би било прекомерно първосигнално, пък и един от псевдонимите на създателя на “Три сестри ” е “Брат на моя брат ”, което стартира да звучи леко объркващо.

Аз приказвам, несъмнено, за Михаил “Майкъл ” Чехов – изтъкнат артист и сценичен възпитател, обогатил системата на Станиславски, на процедура обучил Холивуд и все по този начин нямащ никаква връзка с описа на правилния Толстой.

Tа този Михаил е племенник на Антон – т.е., създателят на “Вуйчо Ваньо ” му е чичо...

Проблемът с съветските класици, както виждате, не е единствено големият корпус от текстове. По-лошото е, че имат и доста родственици.

Цялата работа ме подсеща за един роман, в който най-после луната се усмихваше, тъй като ѝ е прелестно, че си няма родственици. 

Мисля, че беше на единия Чехов, но дръзвам ли да кажа към този момент.

Още текстове от Иван Ланджев: 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР