Видни юристи осъдиха докторант в Правно-историческия факултет на ЮЗУ за

...
Видни юристи осъдиха докторант в Правно-историческия факултет на ЮЗУ за
Коментари Харесай

Осъдиха докторант по право в ЮЗУ за плагиатство

Видни адвокати осъдиха докторант в Правно-историческия факултет на ЮЗУ за плагиатстване на тяхна публикация.

Преподавателят в департамента „ Здравеопазване и обществена работа “ в Нов български университет, член на Съвета за ВП към Министерство на правораздаването през 2014-15 година и на УС на „ Общество за правораздаване и помиряване “, доктор Румен Петров и арбитър Галя Вълкова от Софийски областен съд ще получат по 2000 лева всеки от Йордан Дафов, докторант в катедра „ Гражданскоправни науки ” на ПИФ на ЮЗУ, който употребявал публикацията им „ Семейният спор и справедливото му решение от съда ”, оповестена в сп. „ Адвокатски обзор “, написа „ Струма “.

Дафов преписал буквално към 85% от наличието й в своята публикация „ Материалноправни и процесуалноправни аспекти при реализиране на персонални връзки на децата с родителите, дядото и бабата при преустановяване на брака ”, която е оповестена в бр. 2 от 2018 година на сп. „ Право, Политика, Администрация “, издание на Правно-историческия факултет на ЮЗУ. Сред посочените източници той не показал уеб страницата „ Коментар „ De lege lata “, откъдето твърди, че е преписал, без даже да знае, че Петров и Вълкова са създатели на текста, нито техните имена.

Докторантът обаче не съумял да потвърди тезата си, че е копирал не от публикацията на двамата, а от юридически уебсайт, откакто се оказало, че до него няма достъп, а и няма доказателства, че е съществувал към годината, когато докторантът писал публикацията си.

Според магистратите размерът на компенсацията от 2000 лева на всеки един от създателите е рационален, като се има поради, че съгласно член 95 от Закона за авторските права ищецът има право да претендира от съда обезщетение в размер сред 500 лева и 100 000 лева

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР