Видни масони, пилоти, бивши служители на крупни олигарси и на

...
Видни масони, пилоти, бивши служители на крупни олигарси и на
Коментари Харесай

РАЗСЛЕДВАНЕ: Това за горските шефове – масони, слуги на олигарси и ловни барони

Видни масони, водачи, някогашни чиновници на крупни олигарси и на водещи ловни барони, довчерашни дървосекачи и редица деятели за издигането за втори мандат на президента… Такъв, най-кратко, е профилът на шефовете на шестте държавни горски компании, който изскача от въртележката, редуваща служебни държавни управления с постоянно и отново служебно, сподели инспекция на Mediapool.

В същото време в бранша текат не един и два крупни абсурда, като да вземем за пример сагата с противозаконния ловджийски хотел на Румен Гайтански – Вълка, построен на брега на язовир „ Искър “ на територията на държавно ловно стопанство. Междувременно в друго горско дружество върви оспорвано съревнование по мегапоръчка за пробутване на горски пътища против крупната сума от 60 млн. лева Детайлите в общата картинка предстоящо са най-интересни.

Шеф в държавна компания, а в фамилията две дърводобивни

Шеф в борда на държавна горска компания се оказва, че преди назначението е имал две компании за дърводобив, които в този момент се ръководят от неговата майка, сочи Търговският указател. Става въпрос за Югозападното държавно дружество, в чийто ръб на 11 юни 2021 година, т.е. в първия кабинет на Стефан Янев, влиза Марин Костадинов Катранджиев. На 24 февруари 2022 година, т.е. в мандата към този момент на държавното управление на Кирил Петков, същият е премахнат от управата на държавното горско дружество.

Но на 12 септември 2022 година, по правилото на въртележката, още веднъж в служебно държавно управление на Румен Радев той е върнат в борда на компанията, където е и сега. След извършен конкурс, на 13 януари 2023 година, аграрният министър Явор Гечев е издал и заповед за назначението му само че към този момент за 5-годишен мандат. Т.е. мястото му се оказва „ бетонирано “ и за години напред.

Любопитното обаче е, че Търговският указател разкрива, че до 3 август 2021 година той е бил в шеф и притежател на две компании, които се занимават с дърводобив. Това са „ Борил “ ООД, „ Перивол “ ЕООД, имал е и трета компания – „ Еко Мирк – Форест “ ООД, която се занимава с „ покупка на артикули “.

В момента тези компании са настоящи и се ръководят от Юлка Томова Катранджиева, която сега е на 79 години и най-вероятно е майка на Марин Катранджиев. Така стоят нещата съгласно документите в Търговския указател, само че остава отворен въпросът кой действително ръководи частните компании и дали още веднъж не се върви по ръба на евентуален спор на ползи?

Оказва се, че и ръководителят на Управителния съвет на същото горско дружество Светослав Николов се движи по ръба на евентуален спор на ползи. Изричен сигнал за това е изпратен от някогашния народен представител от „ Продължаваме промяната “ Александър Дунчев до президента Румен Радев.

„ Господин Румен Радев, апелирам да си приберете приятелите от Движение за права и свободи в държавните гори, като започнете с лицето Светослав Николов, който на 29.08.22 година сложихте за шеф на Югозападното държавно горско дружество, само че същият продължава и до през днешния ден да е шеф на общинските гори в Община Белица!! Тотален спор на ползи и нарушаване на член 20, ал.3 от Закона за обществените предприятия “, показва в собствен пост във фейсбук Дунчев.

Бившият народен представител прецизира, че Югозападното държавно дружество и община Белица са освен съперници, само че общината е и с партийно ръководство на Движение за права и свободи. А цитираният от него текст от закона споделя – не може да бъдат шефове и изпълнителни членове на препоръките на шефовете и на управителните препоръки лица, които работят по служебно или по трудово правно отношение, с изключение на като преподаватели във висше учебно заведение и/или като лекари или лекари по дентална медицина в лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

„ На 25.01.2023 година е последното позволение за сеч на Община Белица, издадено персонално от Николов (Светослав – б.а.), до момента в който от Благоевград ръководи редом и конкурентното ДГС „ Белица “ – териториално отделение на Югозападното държавно дружество “, разкрива сърцевината на казуса Дунчев. От думите му излиза, че един и същи човек ръководи горите на община Белица и конкурентното им държавно горско стопанство „ Белица “.

„ Същото лице (Светослав Николов – б.а.) стана известно от следствие на Биволъ, като „ персонално “ предопределение в ЮЗДП на Радо Ревански (ДПС) – кмета на Община Белица, и евентуално една от аргументите всички търгове за дървесина в ДГС Белица да са нагласени.

Не стига това, само че служебното Ви държавно управление реши преди дни да махне тавана на заплатите на шефове на държавни предприятия като Светослав Николов. И по този начин, до момента в който доста горски ги уволняват, поради партийни пристрастия, Движение за права и свободи и Вие, господин президент, освен назначавате Ваши хора на по две работни места, само че и на оптимални заплати “, твърди още Дунчев в поста си във фейсбук. Все още обществена реакция от Президентството по проблема не е изказана.

Независимо от изборните въртележки, закрепостен шеф от десетилетия на Югозападното държавно дружество си остава Дамян Дамянов. Горското му дружество, най-малко в последните 3 години, е безусловно в поредност от кавги, откакто стана ясно, че на брега на язовир Искър в едноименното държавно горско стопанство към това дружество е изникнал триетажен противозаконен хотел на Румен Гайтански – Вълка, който сякаш бил ремонтирана остаряла работилница. Едва преди броени дни пристигна дефинитивно решение на съда за побутване на една от постройките на противозаконния комплекс.

Виден масон в управата на горските компании

Оказва се, че в ръб на горско дружество има и прочут масон. В Управителния съвет на Северното централно държавно дружество е назначен Искрен Маринов Йотов, като това се случва със заповед на някогашния поземлен министър Иван Иванов от кабинета „ Петков “. Заповедта е от 2 февруари 2022 година, демонстрира Търговския указател. Йотов е бил представител и популярен занаятчия на Обединена Велика ложа на България във времето от 11 април 2018 година до 3 ноември 2020 година Данни от самия уебсайт на държавната горска компания демонстрират, че Йотов в действителност е ръководител на УС на горското дружество.

Искрен Йотов е и визионер, още през 2019 година, той декларира пред медиите, че се надява скоро да ги предложения в първия настоящ музей на масонството в България. Проверка сподели, че подобен фактически е открит при започване на 2020 година Отворен остава въпросът дали Йотов е визирал тъкмо него или е друга самодейност.

В политически аспект Йотов е бил 8-и в листата на БСП- Ловеч за кандидат-депутати на изборите през 2013 година. Търговският указател демонстрира още, че сега той се явява едноличен притежател на компанията „ Еф Си Ар инвест “.

Предметът ѝ на активност е капиталова, посредническа и консултантска активност, както и всяка друга активност, незабранена със закон. Той е и едноличен притежател на компанията ФИ ЕООД, чийто предмет на активност е консултантски услуги, вътрешен и интернационален туризъм, ловджийски туризъм, ресторантьорство и хотелиерство и други Йотов сега е и в управата на Националното ловно-рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България “.

Търговският указател разкрива още, че Йотов е имал и предходен управнически опит на държавна компания. Във времето от края на юли 2013 година до 13 септември 2013 година, т.е. основно по времето на кабинета „ Орешарски “, е бил в управата на „ Академика 2011 “, която е държавна компания към Министерство на спорта. Самото сдружение има голям брой спортни бази на територията на Република България. Йотов е бил и шеф на адвокатско сдружение „ Йотов, Ботева и Сие “, което към този момент е заличено от Търговския указател.

В същото държавно горско дружество се оказва, че е върнат още веднъж като шеф Иван Недков, като това съгласно Търговския указател се случва на 11 ноември 2022 година Той беше уволнен през юли 2018 година от тогавашния министър Десислава Танева и по персонално предписание на Бойко Борисов.

Причината, оповестена от земеделското министерство, беше, че „ инспекцията на екипа на Инспектората на Министерство на земеделието и храните по сигнал за прилагане на лек автомобил от СЦДП в град Габрово, е установила нарушавания “. Проверка на Mediapool сподели, че с Иван Недков аграрният министър Явор Гечев е подписал контракт за ръководство със период „ до осъществяване на конкурс “ по Закона за обществените предприятия.

Реклама

Подобно на Искрен Йотов, и Иван Недков е обвързван за ловния бизнес. Той е бил шеф на „ Балкан Хънтър “ до 7 ноември 2022 година Предметът на активност на сдружението е „ туристическа активност в страната и чужбина, а също и ловджийски, екологичен и селски туризъм “. Бил е шеф и на друга сходна компания – „ Ин Сафарис “, бил е и в управата на съдружие – „ Българска ловна асоциация “.

Данните от Търговския указател демонстрират, че до 22 април 2020 година Недков е бил шеф на сдружението „ Агро Екопродукти “ ООД. Според Търговския указател то се явява благосъстоятелност на „ Тера Тур Сервиз “ и на „ Тера уей енерджи груп “. Управител на първата е Васил Златев Петков, който е татко на дългогодишния началник на Лукойл Валентин Златев.

Оказва се, че от 3 януари тази година компанията „ Тера Тур Сервиз “ към този момент е притежател на записаното в Никозия, Кипър сдружение – „ Тера уей инвестмент груп “. Представител на компанията е и самия Валентин Златев. Собственик на упомената „ Тера уей енерджи груп “ е записаната в Никозия Тера Уей Холдинг Лимитид.

Интересите на семейство Златеви не са от през вчерашния ден в областта на лова. Именно от 2009 година Васил Златев с компанията си „ Тера Тур Сервиз “ и страната стопанисват ловджийски дом „ Паламара “ в община Венец.

Ловната станция се слави като обичана за лов на риба и лов на някогашния министър председател Бойко Борисов и даже бе наречена от някогашния народен представител на Демократична България и „ Зелено придвижване “ Владислав Панев – „ тайната бърлога “ на Борисов.

В борда на същото Северноцентрално държавно дружество след извършен конкурс аграрният министър Явор Гечев е назначил с 5-годишен мандат Николай Митев Митев. Договорът е от 13 януари 2023 година

Летци в горските компании

Оказва се, че хора, подкрепили издигането на президента Румен Радев за втори мандат, също са получили кей в бордовете на горските компании. Проверка на Mediapool сподели, че на 12 септември 2022 година в Югоизточното държавно дружество е назначен Васил Петров.

Той е правист по обучение и преди този момент е бил втори мандат общински консултант в градския парламент на Сливен от квотата на Българска социалистическа партия. В локалните медии в Сливен Петров се сочи като деятел за издигането на президента Румен Радев за втори мандат. Търговският указател демонстрира, че той е представител и на Българска външнотърговска компания, чийто предмет на активност е покупка на артикули за препродажба.

Активисти по издигането на Румен Радев за президент се следят и в други горски компании. Любопитен подробност е, че в борда на друга държавна компания – Северозападното държавно дружество, е Славей Тоширов. Той бе претендент на Българска социалистическа партия за кмет на община Кнежа и лидер на листата за общински съветници. Тоширов е водач, приключил ВВУБ „ Георги Бенковски “ – Долна Митрополия. Той е бил ръководител на Инициативния комитет в Кнежа за поддръжка на Румен Радев като претендент за президент. В материал на в. „ 24 часа “ се оповестява, че Тоширов е първият инструктор на Радев.

Славей Тоширов влиза в предприятието през септември предходната година, т.е. в последното служебно държавно управление на президента. На 13 януари тази година след извършен конкурс той е назначен от аграрния министър Явор Гечев с 5-годишен мандат за самостоятелен член на УС на горското дружество.

А, в случай че се върнем към Югоизточното държавно дружество, прави усещане, че по време на последното служебно държавно управление в сдружението е върнат отпред Димчо Динев Радев. Той е бил назначен в борда на същата компания на 9 юни 2021 по време на служебното държавно управление на Стефан Янев и е бил освободен на 11 февруари 2022 година по време на кабинета „ Петков “.

60 млн. лева за горски пътища. Сделка или не?

Въртележката със промените на фрагментите блестящо се откроява и в Южното централно дружество. Там още по време на първото държавно управление на Стефан Янев, на 20 юни 2021 година, в борда влиза Здравко Димитров Бакалов, който е освободен по време на кабинета на Кирил Петков и е върнат на 19 август предходната година по време на актуалното служебно държавно управление на Румен Радев. Оказва се, че в това време Бакалов печели конкурс и на 13 януари т.г. аграрният министър Явор Гечев го назначава с 5-годишен мандат за шеф на предприятието и член на УС – представител на страната.

От лятото на 2021 година в борда на държавната горска компания е Николина Георгиева Чолакова, която съгласно локалните медии в Смолян е била основен счетоводител на компанията на служебния регионален шеф Стефан Сабрутев, претендент за кмет на Смолян от Българска социалистическа партия в последните два локални избора.

Последно на 4 август м.г. служебният министър председател Гълъб Донев назначи Сабрутев като регионален шеф на мястото на Емил Хумчев. Сабрутев беше регионален шеф за 7 месеца и през 2021 година при държавно управление на Стефан Янев. Проверка в Търговския указател демонстрира, че сега се обработва вписването на Чолакова за назначение с 5-годишен мандат като самостоятелен член на УС.

Рокадите и политическите връзки обаче бледнеят на фона на мегапоръчката, която пусна същото горско дружество – 60 млн. лева за 4 години и то за пробутване на горски пътища. Става въпрос за така наречен просеки, които се употребяват за прекъсване на евентуални пожари. Предметът на поръчката е планиране, авторски контрол и строителство на нови трайни горски пътища, главен ремонт на съществуващи и също и създаване на укрепителни уреди. Едно от най-спорните условия към претендентите обаче бе общият оборот за последните три финансови години да е най-малко 116 млн. лв. без Данък добавена стойност, като близо 40 млн. лева от тях би трябвало да са генерирани от активност, съвпадаща с тази, заложена в поръчката.

Именно този аршин бе мотив депутати от „ Продължаваме промяната “, предвождани от Александър Дунчев, да се усъмнят, че поръчката се прави за съответна компания и да изискат уточнения посредством механизма на парламентарния надзор от тогавашния поземлен министър Иван Иванов от квотата на Българска социалистическа партия в държавното управление на Кирил Петков. Подозренията са, че Здравко Бакалов е уволнен тогава точно поради тази поръчка в мандата на държавното управление на Петков. В последна сметка в поръчката участваха 12 компании, само че тя сега стои на трупчета, тъй като се апелира от отхвърлен участник и от втория класиран.

От дружество в дружество

Работата в държавна горска компания несъмнено се оказва сладка. Как другояче да се изясни, че началник от едно горско дружество по-късно се оказва в началник на друго. Така, да вземем за пример Веселин Нинов бе заменен през юни 2021 от служебното държавно управление на Стефан Янев като шеф на Североизточното държавно дружество – Шумен. Нинов заемаше там този пост още от втория кабинет на Бойко Борисов.

Голямата изненада е, че още на 29 юли 2021 година Нинов влиза в борда, само че на Северозападното държавно дружество. Още по време на служебното държавно управление на Стефан Янев Нинов е назначен от някогашния поземлен министър Христо Бозуков за шеф и член на УС – представител на страната за 5 години. Договорът му е от 22 октомври 2021 година

Иначе сега ръководител на УС на Североизточното държавно дружество е регионалният водач на Българска социалистическа партия в Шумен юрист Веселин Пенчев. На този пост през 2021 година той размени Бейзат Яхя. В свои изявления уеб сайтът „ За истината “ определяше Яхя като най-силният човек на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в Делиормана, който не криеше околните си връзки и с Бойко Борисов. Директор на Североизточното държавно дружество е инж. Ради Иванов, който е назначен на поста след извоюван конкурс, а заповедта е от 26 октомври 2021 година.

Пъстра и многолика е въртележката от шефове, която се върти в горския бранш – едни влизат, други излизат, а трети се връщат. Какво ще натворят във връзка с запазване на горите и сечите, занапред ще забележим.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР