Видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на

...
Видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на
Коментари Харесай

Заснемане и излъчване от секциите при отчитане на резултатите от вота позволи ЦИК

Видеозаснемане и видеоизлъчване в действително време в изборното помещение на изборна секция, при отчитане на резултатите от вота, реши да има Централната изборна комисия, заяви БНР.

То ще се реализира след края на изборния ден - при оповестяване на гласуването за завършило, като не се позволява снимане на изборни описи.

Видеозаснемането и видеоизлъчването в действително време ще обгръща дейностите на Секционната изборна комисия при определяне на резултатите от гласуването; процесът на преброяване на хартиени бюлетини в изборни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини, както и процесът на сформиране и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в изборната секция.

Решението на ЦИК е взето на съображение на текстове от Изборния кодекс, съгласно които при отварянето на изборните кутии и при определяне на резултатите от гласуването в изборното помещение, може да участват претенденти, покровители и представители на партии, обединения и инициативни комитети, наблюдаващи,  по един регистриран анкетьор от записана социологическа организация и представители на средствата за всеобщо осведомление. Осигурява им се директна видимост, в това число посредством видеозаснемане или видеоизлъчване при съблюдаване условията за отбрана на персоналните данни при броене на гласовете. Осигурява им се и директна видимост при приемането и инспекцията на протоколите на СИК, както и прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство в РИК.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР