Viasat History пътува назад към древен Рим с филма в

...
Viasat History пътува назад към древен Рим с филма в
Коментари Харесай

5 неща за Юлий Цезар, които може би не знаете

Viasat History пътува обратно към античен Рим с кино лентата в две елементи " Безмилостната война на Цезар " - във времето на най-известния му император, Юлий Цезар, с цел да покаже революционните нововъведения, които освен обезпечават разрастването на Европа, само че и въздействат на архитектурата до ден сегашен, което пък ще покаже филмът " Римски мегаструктури " в три елементи от 13 май.

 

Войните са неизбежни, когато задачата е завладяване: Цезар считал по този начин и се готвел да нахлуе в Галия. Това, обаче, съвсем погълнало армията му. Именно тази акция е обект на кино лентата " Безмилостната война на Цезар ", а ето няколко едва известни обстоятелството. 1. Веднъж бил похитен от пирати - През 75 година прочие Хр., тогава към момента на 20 години и нещо, Цезар се бил отправил на корабоплаване към Родос, с цел да се поклони пред Аполон, само че по пътя корабът му е похитен от пирати покрай югозападните крайбрежия на Мала Азия. Когато бъдещият император научава за дребния откуп, който пиратите желаят за освобождението му, той го приема като засегнатост и упорства похитителите му да вдигнат мизата.

 

 

Разбира се, те удовлетворяват тази " молба ", само че сега, в който го освобождават, той се впуска след тях с няколко кораба, хваща ги и ги убива. 2. Смятан е за бащата на високосната година- Преди Цезар, римляните употребили календар, основан на лунните цикли, при който годината се състояла от 355 дни. За да не се размести сезона, понякога трябвало да се прибавят няколко дни, само че велможите постоянно забравяли да го създадат или просто неглижирали този факт, с цел да останат на постовете си по-дълго и да се облагодетелстват още. След като се съветва с астролог, през 45 година прочие Хр. Цезар вкарва юлианския календар, съгласно който годината се състои от 365 дни, само че защото слънчевата година е в действителност 365 дни и ¼, той взема решение да направи всяка четвърта година високосна, с което да се поправя изоставането. 3. Цезар устройва борба, по-величествена от гладиаторските боеве - При завръщането си от четвъртата си акция, Цезар желал да отпразнува мотива стилно, само че не с обичайните гладиаторски игри. Искало му се да пресъздаде борба по море.

 

 

През 46 след Хр., императорът подрежда да изкопаят езеро, близо до река Тибър, дълго 530 м и необятно 350 м, където да бъдат отприщени две флотилии от 2 000 воини и 4 000 гребци на кораби. Всички те са наказани военнопленници, които се бият до гибел в кървавата борба. 4. Не, Брут не е негов наследник, само че се счита, че може да е имал дете от Клеопатра- Според легендата, Клеопатра се промъкнала в стаята на Цезар, увита в килим, по време на визитата на императора в Египет, което целяло да приключи спор с брат й. Въпреки забележителната разлика във възрастта, сред Клеопатра и Цезар имало привличане и в 47 година прочие Хр. Клеопатра ражда наследник. Въпреки че не е потвърдено, че е негов наследник, той бил именуван Цезарион или " дребният Цезар ". Не живее дълго, защото майка му го прави единствен собствен правоприемник и скоро след гибелта й, нейните противници го убиват.

 

 

Тогава е на 17 години. 5. Повече от 60 индивида са забъркани в убийството му- Все повече и повече хора се страхували, че Цезар ще се единствено прогласи за монарх, което би означавало завършек на Сената, по тази причина почнали заприказва за убийството му. Доста хора са взели участие в нападението над него – най-много, с цел да е несъмнено, че нито един от тях няма да бъде измамен самичък под отговорност. Покушението не е скрито, а става на съвещание на сената: една избрана група хора, наречени Liberatores пробождат Цезар 23 пъти, единствено един от които е съдбовен.

 

 

Според историческите извори и съгласно Шекспировата драма, това е моментът, когато той извиква: " И ти ли, Бруте, сине мой? " Това са последните думи на Цезар, въпреки че Брут не е наследник на императора, а просто негов поддръжник и един от наследниците му. Според една от теориите, Цезар самичък е поискал убийството си, защото здравето му се влошавало и желал да избегне унижението, което щяло да последва, когато видят, че е слаб. Юлий Цезар несъмнено е една от най-известните исторически персони. Той персонално способства за това, бидейки първият, изсякъл лика си върху монета. Макар мнозина да го смятали за тиранин, той способства доста за просперитета на римската империя. Неговите акции и достижения ще бъдат преброени този май в " Сезона на Рим " – всеки петък от 22:00 часа, извънредно по Viasat History.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР