Виагра, известното малко синьо хапче, е лекарство, използвано за лечение

...
Виагра, известното малко синьо хапче, е лекарство, използвано за лечение
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако жена вземе виагра

Виагра, известното малко синьо хапче, е лекарство, употребявано за лекуване на еректилна дисфункция. Но какво би се случило хипотетично, в случай че някой без пенис приемe това хапче?

Първо да подчертаем: виаграта не е утвърдена за приложимост при дами. В Съединени американски щати, да вземем за пример, тя се предлага единствено по рецепта, а утвърждението на локалната Агенция за надзор на храните и медикаментите за нея е лимитирано до приложимост под наблюдението на лицензиран медицински експерт. В Обединеното кралство форма на виагра се предлага без рецепта за мъже над 18 години, само че фармацевтът би трябвало да зададе няколко персонални въпроса, преди да ви го продаде. С други думи, не опитвайте това вкъщи – в никакъв случай не приемайте виагра, в случай че не отговаряте на предложените критерии и не получите утвърждението на здравните експерти, какъвто и пол да сте. Сериозно.

Така, дано в този момент се опитаме да отговорим на въпроса.

 Mark Martin photo D Ramey Logan

Силденафил е дейната съставна част, намираща се в лекарството, което нормално се продава като виагра. Тя в началото е открита от учените на Pfizer, до момента в който търсят лекуване на обвързвана със сърцето болежка в гърдите през 80-те години на предишния век. Идеята е лекарството да блокира действието на ензим, наименуван PDE5, и по този начин да накара кръвоносните съдове да се провиснал, увеличавайки притока на кръв и понижавайки кръвното налягане.

Но един любопитен непряк резултат бързо става явен: хапчето кара момчетата да получават ерекция. Има доста типове PDE, само че PDE5 – този, върху който работи силденафилът – е мощно изразен в телесната еректилна тъкан на пениса. Това значи, че лекарството е изключително дейно за увеличение на притока на кръв към въпросния орган, което води до разбираеми резултати. Тъй като еректилната дисфункция е толкоз постоянно срещана измежду хора от всички възрасти, има явен пазар за перорално хапче, което безвредно води до ерекция, и малко по-късно лекарството е утвърдено за здравна приложимост за лекуване на мъжка импотентност от Съединени американски щати, а по-късно и от Европейския съюз през 1998 година

Въпреки че виагра не е утвърдена от Агенцията за банкет от дами, редица научни проучвания са анализирали какъв резултат би имала нейната дейна съставна част върху тях.

Известно е, че инхибиторите на PDE5 също провокират нараснал приток на кръв към вагината и клитора, което води до ерекцията му. Това е по този начин, тъй като PDE5 се експресира и във вагиналните, клиторалните и лабиалните гладки мускули, тъкмо както в еректилната тъкан на пениса. Един от обектите на научния интерес е въпросът дали по този метод може да помогне също и на дами, които изпитват ниско либидо. Малко изследване през 2008 година открива, че силденафила може да помогне на дами, които изпитват усложнения със половата възбуденост заради банкет на антидепресанти.

По-обширните доказателства, че може да е от изгода за дами с ниско либидо, обаче са спорни и липсват. Като образец, едно по-голямо клинично проучване през 2002 година преглежда дали силденафила може да помогне с разстройство на половата възбуденост при дами – само че той не демонстрира доста влияние.

И освен, че няма мечтани резултати – лекарството в действителност може да докара до някои нежелани резултати, като главоболие, горещи талази, замаяност, гадене, запушен нос и зрителни разстройства. Освен това липсват данни дали е безвредно за женската физиология, защото лекарството се употребява най-вече от мъже, което значи, че в този сюжет, за лекуване на еректилна дисфункция, то евентуално е тествано единствено върху мъже и действителното влияние, което може да има върху дамите, изключително в дълготраен проект, е обгърнато в неопределеност.

Съществува обаче действителна нужда от по-добро схващане на тези резултати, поради евентуалните изгоди, които може да има при други положения. Проучване от предходната година открива, че виаграта може доста да понижи риска от нов инфаркт и да усили продължителността на живота при мъже, към този момент диагностицирани със сърдечно-съдови болести. Съвсем неотдавна друго обещаващо изследване даже загатва, че може да помогне за попречване на заболяването на Алцхаймер.

 ВИА Гра (2005)

Група ВИА ГрА по време на концерт в клуб Кристал в Москва през 2005 година

Може да сте попадали на публикации, в които се приказва за „ женска виагра “, само че този израз е малко подвеждащ. Дискусиите към един подобен препарат нормално се отнасят или до флибансерин, който се предлага в дребни розови хапчета под марката Addyi, или до бремеланотид, продаван под марката Vyleesi. През последните години Агенцията на Съединени американски щати утвърди и двете медикаменти за лекуване на „ добито, генерализирано хипоактивно разстройство на половото предпочитание “, всъщност липса на либидо, при дами преди менопауза.

Въпреки това, има доста количество несъгласия към тези медикаменти. За разлика от виаграта, която провокира чисто физиологична реакция, тези две медикаменти работят върху химията в мозъка, която е обвързвана с настроението и мисленето (флибансерин в началото е създаден като антидепресант). Не е ясно какъв брой са ефикасни, защото резултатите са смесени и има редица нежелани странични резултати. Липсата на директно сравними медикаменти за дами, с потвърдени резултати и елементарен достъп, провокира полемика за това по какъв начин женската половост се третира в науката, както и медикализацията на слабото полово предпочитание.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР