Ветото на Нидерландия миналата година ни спря по пътя към

...
Ветото на Нидерландия миналата година ни спря по пътя към
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Категорично Мария Габриел трябва да бъде следващият министър-председател

Ветото на Нидерландия предходната година ни спря по пътя към Шенген, тъй че премахването му не беше по никакъв начин елементарно. Ако работеше Народно събрание в четвъртък и петък, нямаше да направи своето изявление във връзка таксата за пренос на съветски газ. Блокада пред банката в Народното събрание не би трябвало да има. Няма по какъв начин да защитаваш Конституцията, когато използваш неконституционни ограничения. Това съобщи министър председателят акад. в ефира на Нова телевизия.

„ Очаквам Народното събрание на Нидерландия да гласоподава „ за ” рухване на ветото им върху нас за Шенген. Марк Рюте сподели, че би било неуместно да не отчетат напредъка на страната ни в последните месец. Тази смяна стартира от предишното постоянно държавно управление, за жалост обаче бе прекратено от служебните държавни управления. Рюте сподели, че има вяра на Кирил Петков, и е хубаво да се знае, че при тематики като Шенген става въпрос и за доверие ”, добави той.

Министър-председателят изясни, че с Австрия е различен казусът: „ Те в действителност имат доста нерегистрирани мигранти, въпреки тази година да са доста по-малко и това да се регистрира. Канцлерът на страната е казвал, че няма проблем с България и Румъния, само че пред обществото си би трябвало да отбрани позицията, че ги пази от незаконните мигранти. Трябва да има прогрес по сухопътните граници – дали дата или механизъм, ще забележим. Може поетапно да се направи, само че не би трябвало да стоим заложници на решения, които може да зависят от безусловно конюнктурни обстановки като избори в дадена страна. ”

„ Винаги ясно сме споделили, че държим на съглашението с ГЕРБ при съставянето на държавното управление, в което Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова ще стане министър председател при ротацията. Ние доста добре работим с нея. За мен изрично тя би трябвало да бъде идващият министър-председател ”, акцентира той.

На въпрос варварско ли е демонтирането на Паметника на руската войска в София, той съобщи: „ Варварство ” бих употребявал при други обстановки, като обстрелването на Киев и Одеса. Мога да кажа, че демонтажът се прави по метод, по който е инсталиран паметника – на части. Следват се софтуерните правила. За мен е значимо каква е същината. Законен е демонтажът. Този монумент нито е боен монумент, нито е монумент на културата, и по този начин не предстои на регулации, каквито тези два типа имат. Може да спре процесът, само че единствено краткотрайно. Същината обаче е, че този монумент би трябвало да иде на друго място – в Музея на социалистическото изкуство. ”

Той показа и персоналните си настройки към паметника: „ Често ми се постановяваше, преди да стана министър председател, от Кампус „ Лозенец ” да отивам към ректората. Минавам около ПСА, виждам боец с автомат, който гледа строго към СУ. Това е асоциацията, която от години ме тормози, и се усещам разтоварен, че този знак изчезва. ”

По мотив спряното изявление на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, министър председателят съобщи: „ Смятам, че не би трябвало да се месят нито посланици, нито политици в това какво ще се показва в едно радио или телевизия. От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия би трябвало да имат ясни правила кое е разрешено и кое – не. От години се води този диалог дали подхождат на етичните стандарти някои излъчвания и изявленията там. Бюджетът заплаща заплатите там, би трябвало да сме сигурни, че когато даваме тези пари има стандарти и те са ясни, обществени и спазвани от всеки. ”

„ Българите живеят с визията за Русия, разказана в учебниците, по които учехме в учебно заведение. Това обаче е част от историята, а другата част не участва там и не е задоволително добре осмислена. Няколко пъти политици на високо равнище в Русия вършат директни закани към разнообразни страни. Има една имперска реторика, която не е позволена в 21-ви век ”, счита той.

Според него протичащото се в Украйна е окупиране от страна на Русия, същото е и в Грузия: „ Говорим за завоюване на територии. България би трябвало да се приготвя за миг, в който може да бъде застрашена. Затова би трябвало да развиваме въоръжените си сили. Ако продължаваме обаче да се държим като че ли няма такава опасност, тогава ще сме застрашени. ”

„ Нормално е, когато има ръководещи, когато значими решения би трябвало да се взимат в Народното събрание, да разискват дружно. Те имат разлики, нямат подозрения, само че би трябвало да взимаме потребни решения. За Конституцията – това, което се приема в този момент, са текстове, препоръчани и разисквани с Венецианската комисия, в съгласие е с Европейска комисия. Не е небивалица на трима души. Много постоянно се смесва кой може да сменя министър – може да го направи Народното събрание. С министъра на вътрешните работи – споделих му, че чакам следствие на насилието и резултати. Такива резултати има, ще ги обявим ”, сподели още акад. Денков.

За похитения български транспортен съд „ Руен ” министър председателят изясни: „ Това е пиратски случай. Този транспортен съд е покрай Сомалийския бряг, има три военни кораби към него, само че тъй като моряците са взети като заложници, ще стартират скоро договаряния за откуп. ”

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР