Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано

...
Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано
Коментари Харесай

Волфганг Соботка: Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано с България

Ветото на Австрия за разширение на Шенген не е обвързвано с България, обявиха на взаимен брифинг ръководителят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Визитата на Соботка в София е по покана на ръководителя на българския парламент. Визитата на Соботка в София е по покана на ръководителя на българския парламент.

" Обсъдихме тематиката за Западните Балкани. За нас приобщаването на Западните Балкани в Европейски Съюз е извънредно значимо и във връзка с архитектурата на сигурността. Това би засилило позициите на Европа. Темата за миграцията е извънредно значима за нас, на фона на засиления миграционен напън. Една правова страна, каквато е нашата, не може да одобри противозаконната миграция. Аз като някогашен министър на вътрешните работи съм осведомен с този замърсен бизнес на каналджиите, който стана извънредно рентабилен. Австрия е цел за тези мигранти ", изясни Волфганг Соботка.

" От 2015 година шенгенското пространство не действа, както би трябвало. В момента са въведени гранични контроли на доста места в Европа. Това значи, че шенгенското пространство е мъртво. По отношение на бежанците, подали молба за леговище, и по силата на Дъблинското съглашение те би трябвало да бъдат връщани, само че страната, откъдето идват, не желае да ги одобри. Именно поради това ние наложихме ветото на България за шенгенското пространство. Това няма общо с България, която извършва отговорностите си по защита на външната граница на Европейски Съюз ", посочи той.

Той е уверен, че с България ще намерят решение, посредством интензивни договаряния и съдействие.

Ясно е, че от 2015 година шенгенското пространство не действа по метода, по който би трябвало да действа, същото се отнася и за Дъблинското съглашение, сподели ръководителят на Националния съвет на Австрия. Той означи, че сега са въведени гранични контроли на доста места в Европа.

" Именно затова ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което желая категорично да подчертая, че не е обвързвано с България. България извършва своите отговорности във връзка с критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз персонално имах опцията да се убедя през днешния ден в това на българо-турската граница “, съобщи Волфганг Соботка.

Той изрази вяра, че диалозите сред министрите на вътрешните работи ще доведат до задоволително решение за всички страни, с цел да може Шенгенското пространство да стартира най-накрая още веднъж да действа по метода, по който би трябвало.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР