Ветеранът Георги Петков ще пази за България в гостуването на

...
Ветеранът Георги Петков ще пази за България в гостуването на
Коментари Харесай

България може да се гордее със своя №1 - Гошо Петков подобри 80-годишен европейски рекорд

Ветеранът Георги Петков ще пази за България в гостуването на Кипър от Лигата на нациите, което автоматизирано го изстрелва на върха в влиятелна ранглиста. Днес стражът на Славия става най-възрастният вратар в Европа, пазил в формален мач на народен тим. До момента №1 бе именитият вратар на Ливърпул и Северна Ирландия Елиша Скот, който записва своя връх през 30-те години на предишния век, когато е на 42 години и 200 дни.

Петков обаче го измества от върха, защото е на 42 години и 253 дни.

До момента българският връх пък се държеше от различен вратар – Христо Христов - Бараката. Легендарният пазач на Пирин (Благоевград) пази на 37 години, 6 месеца и 2 дни. Това се случва на 28 май 1981-а в международна подготовка против Австрия (0:2), играна във Виена.

Първото място в международен мащаб за най-възрастен вратар в формален мач на национални тимове държи Есам Ел Хадари от Египет, който направи върха на международното състезание в Русия. Той пази на вратата на " фараоните " на 45 години и 161 дни. След него е колумбиецът Фарид Мондрагон от Мондиал 2014, когато бе на 43 години и 3 дни. Тройката се добавя от Георги Петков.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР