Веско Стамболов от години живее в Каталуня, където концертира и

...
Веско Стамболов от години живее в Каталуня, където концертира и
Коментари Харесай

Изцяло български музикален албум беше издаден в Каталуния

Веско Стамболов от години живее в Каталуня, където концертира и преподава. Именно там е публикуван и компактдискът, озаглавен “Български миниатюри за пиано ”, който съдържа клавирни пиеси от Димитър Ненов, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Панчо Владигеров.

Неотдавна ви представихме предходния звукозаписен план на Веско Стамболов - с балетна музика от Стравински („ Пролетно свещенодействие “) и  Прокофиев („ Пепеляшка “) в транскрипции за клавирно дуо, записани с пианиста Амили Бругаля.

 Веско Стамболов Веско има необикновен афинитет към осъществяването на българска музика на създатели от разнообразни генерации, както и на разпространяването й отвън рамките на страната ни. Той е е един от дребното наши пианисти, докоснали се до късните опуси на Панчо Владигеров.

През 2019 година Стамболов записа студийно Концерта за пиано и оркестър от Любомир Пипков със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Станислав Ушев, а през предходната година показа на фестивала " Софийски музикални седмици " Клавирния концерт от Марин Големинов дружно със Симфониета Шумен и още веднъж под диригентството на маестро Ушев.

Веско Стамболов е притежател на премията " Акад. Марин Големинов " за 2020 година

Чуйте в звуковия файл какво описа пианистът за излизането на най-новия си албум и за това особено ли е търсена датата Трети март - националният празник на България.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР