Веселин Златков14-годишно момче е в ареста във Варна от десетина

...
Веселин Златков14-годишно момче е в ареста във Варна от десетина
Коментари Харесай

Коментар в „Петел“: Какво става във Варна?! Защо две момчета са зад решетките за най-страшните престъпления

Веселин Златков

14-годишно момче е в ареста във Варна от десетина дни, тъй като е упрекнато в убийството на скитник. От през днешния ден зад решетките за непрекъснато е и 16-годишно момче, този път по обвиняване за опит за ликвидиране на охранител, останал жив само поради съответната интервенция на лекарите.

И двамата арестувани имат и съучастници, техни другари. В първият случай, съизвършителят на ужасното закононарушение е прекомерно дребен, с цел да се яви пред съда, във втория – очевидно прекомерно остроумен, поради което полицията още го търси.

Какво, по дяволите, се случва във Варна при започване на тази година?!

Лесно е да се заключи – в България пораства потомство без полезности, което не схваща, че човешкият живот е заветен, за което публичните правила са нещо неясно, а насилието е нещо обикновено. Но дали е по този начин в действителност?

Нима няма голямо количество образци за деца на същата възраст, които оказват помощ на другите като доброволци, които ни впечатляват с мозъка и гения си, които в действителност ни карат да имаме вяра, че народът ни има ярко бъдеще?

Можем и просто да кажем, че двата случая са трагично и ненапълно неуместно съвпадане, по този начин ще е ни е най-лесно да успокоим съзнанието си. Ще повярваме ли обаче откровено в това? Или е по-вероятно двата обособени проблема да са просто „ върха на айсберга “?

Явно всеки един от нас ще би трябвало да отговори самичък за себе си на този въпрос. И в случай че някой чака ясни и съответни отговори от психолози, педагози, експерти по предварителна защита, обществени служащи и така нататък, очевидно се е объркал. Каквото и да правят те, надали е по силите им да „ засекат “ всеки младеж, който в избран миг може да стигне до онази точка на отклоняване, в която да посегне на нечий живот.

Заслужава си обаче да се замислим над следното:

14-годишният Денис е ром. Преди съдбовния побой, лишил живота на бездомника, не е регистриран в Детска педагогическа стая, нямал си е работа с полицията. Някои настояват, че е проявявал принуждение, най-много към възрастни хора, само че все пак няма интервенция от институциите. Докато ритал беззащитния човек, негови другари снимали с телефон.

16-годишният Кристиян не е ром. Има 6 престъпни регистрации - за квалифицирана телесна щета, палеж, заличаване и увреждане на имущество, за държане на наркотични субстанции. Вече и за опит за ликвидиране. От изнесените данни в съда излиза наяве, че той „ единствено “ държал охранителя, до момента в който съучастникът му нанасял ударите с нож.

Споменавам тези обстоятелства за тези, които доста обичат бързо и прочувствено да приканват за допустимо най-тежки санкции, в това число и за връщане на смъртната присъда, надали не и за обществените изтезания „ за наставление “.

Хора,моля ви, престанете с тези нелепости! Не бързайте да раздавате присъди, да се смятате за по-мъдри от съда и по-прави от закона!

Защото единствено законите в тази ситуация имат значение, не вашето персонално мнение...

Двете момчета несъмнено също са имали своето персонално мнение и са вярвали, че то е по-важно от закона. Точно това е и повода да са зад решетките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР