Весела Данчева е сред основателите на Компот колектив, които развиват

...
Коментари Харесай

20 въпроса: Весела Данчева

Весела Данчева е измежду създателите на " Компот колектив ", които развиват българското анимационно кино към този момент тринадесет години.

Преди това тя приключва академията Willem de Kooning в Ротердам и School of Visual Arts в Ню Йорк. Опитът, който придобива на открито, ползва като мислене, хармония, артистичен почерк и изобретателна независимост в България. Данчева и сътрудникът й Иван Богданов, с който основават " Компот колектив ", не престават да отстояват мястото на анимацията като изкуство, което може да прегледа съществени проблеми и тематики по постоянно ексцентричен и пресен метод.

Един от най-познатите планове на " Компот колектив ", " Щрих и стих - лирика в анимация ", се завръща. На 16 септември в изложба " Прегърни ме " ще има галерия и показване на книга-албум по кино лентата в развиване (от 2015 година насам). Обновената му едночасова версия, в която има анимирани сегменти по поезията на Анамария Коева, Димитър Воев от " Нова генерация ", Дилян Еленков, Георги Господинов, Калоян Праматаров, Марин Бодаков (който умря прибързано на 8 септември), Мария Бонева, Петър Чухов, Стефан Иванов, Стефан Икога, ще има прожекция на 19 септември от 14:30 ч. в Дом на киното, част от програмата на " София филм фест ". Някои от частите ще бъдат прожектирани и на 17 септември в " Прегърни ме ". В момента " Компот колектив " работят и по кино лентата " Гласът ".
Като какъв човек се определяте?
Като ухилен и положителен човек. Може би е код от името ми.
Нещото, в което вярвате безусловно?
Вярвам в персоналния избор, в зачитането на всеки човек с неговите разбирания и разлики. Все отново един ден няма да ни има и това, че сме дружно в този момент, е най-ценното.
Любимият ви миг от деня?
Привечер, когато светлината омеква и звуците утихват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР