Версия: Боян Петров вероятно е паднал в цепнатина Още един

...
Версия: Боян Петров вероятно е паднал в цепнатина Още един
Коментари Харесай

Защо загина Иван Томов в Хималаите

Версия: Боян Петров евентуално е паднал в пролука

Още един млад българин остана вечно в Хималаите единствено година след загубата на Боян Петров. Ден, откакто покори връх " Лхотце ", Иван Томов почина в Хималаите. Томов е вторият българин, след Христо Проданов, който съумя да се изкачи на 8 000 метра без О2. През 2014 година русенецът стъпи на Броуд Пик дружно с Боян Петров, който остана вечно в Хималаите при изкачването си на връх " Шиша Пангма " предишния май.

Въпреки че през последните години русенецът живее в Лондон, той не е прекъсвал контактите си с сътрудниците си в Русе. В последните дни те не стопират да приказват за Иван Томов.

" Още сме в потрес и не можем да повярваме какво става, само че очевидно става. За Иван се споделят хубави неща и на всички им е мъчително. Загубихме другар, огромен човек и планинар ", сподели ръководителят на туристическото придвижване " Приста " - Русе Сашо Попов пред камерата на " Здравей, България " по NOVA.

Той изясни, че Петров и Томов са изкачвали два пъти в Хималаите. Според него от туристическото придвижване получават информация посредством телефон за връзка. " Явно през този телефон доближи информация, че има неприятно събитие. Няколко часа замълчахме, тъй като помислихме, че може да е неточност, само че след 3-4 часа се разчу ", съобщи ръководителят.

По думите му не е етично всички огромни алпинисти да изкачват върхове без спомагателен О2, само че съгласно него главната причина за гибелта на Иван е комплициран медицински проблем.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР