Вероятно вече сте чували за четиридневната работна седмица, при която

...
Вероятно вече сте чували за четиридневната работна седмица, при която
Коментари Харесай

9 дни работиш, 5 почиваш: Може ли да е успешен този модел?

Вероятно към този момент сте чували за четиридневната работна седмица, при която чиновниците работят единствено четири от обичайните пет работни дни, само че получават същото заплащане. Шестмесечният тестов интервал на опита в Обединеното кралство завърши. А изводите са: по-голяма продуктивност, както и по-голям интерес от страна на бъдещите чиновници. Освен това служащите споделят, че този модел е подобрил качеството им на живот.

Остават обаче опасенията по отношение на облагите, както и спомагателния напън върху служащите поради времето, с което разполагат, и работата, която би трябвало да свършат.

Сам Франклин, основен изпълнителен шеф на софтуерната компания Otta, счита, че съкращаването на през целия ден наподобява като огромна стъпка, защото понижава работното време с 20%.

Преминавайки от дейно 100% от времето до 80%, имах възприятието, че евентуално ще слага бизнеса си под голям риск “, сподели той пред CNBC.

Има ли обаче златна среда? А какво ще кажете за 9-дневна работна седмица?
Какво съставляват 9-дневните работни двуседмици?
Деветдневният двуседмичен работен модел на процедура значи, че на две седмици, или 14 календарни дни, девет от тях са работни, а пет – почивни. Всяка втора седмица чиновниците получават спомагателен почивен ден, като постоянно това е петък.

Някои компании изискват от чиновниците да работят по-дълго в дните, в които са на работа, с цел да компенсират спомагателния почивен ден. Други обаче са на мнение, че не е значимо какъв брой дни се работи, а каква е продуктивността на чиновниците.

Otta е една от многото компании, които сега тестват този модел на работа – с мнението, че в случай че върви добре, прекосяването към четиридневна седмица може вероятно да бъде алтернатива.
Какво се случва на процедура?
Много от изгодите са сходни на тези от четиридневната седмица, съгласно тези, които са я тествали. Това включва нараснала продуктивност, задоволство на чиновниците, по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот, както и усъвършенствано богатство. Франклин също видя, че тематиката за продължителността на работната седмица се появява все по-често по време на изявленията за работа.

Бен Брансън-Гейтли, основен изпълнителен шеф и съосновател на компанията за програмен продукт за човешки запаси Charlie HR, която също ползва модела на деветдневна двуседмица, споделя, че е забелязал спомагателни преимущества спрямо четиридневната седмица.

„ Причината, заради която в действителност съм за девет, а не за четири, е, че четвъртък не става новият петък “, споделя той. Редуването на четири и пет-дневни седмици също основава по-добър баланс, е открил Брансън-Гейтли.

Тези четиридневни седмици могат да бъдат доста интензивни. Не ми харесва да върша това всяка седмица “, споделя още той.

Служителите могат да превключват сред стиловете на работа и могат да се приспособяват към метода, по който работят въз основа на това какъв брой дни има работната им седмица, както и да се радват на усъвършенствания в качеството на живот, изяснява Брансън-Гейтли.

Както той, по този начин и Франклин са видели, че техните чиновници трансформират метода, по който подхождат към работата, като разследване от деветдневния двуседмичен интервал.
Това не е за всеки
Подобно на четиридневната седмица обаче, деветдневната не е подобаваща за всеки тип бизнес, както и за всеки чиновник. Фирмата за връзки с обществеността Stand, която е основана в Лондон, е една тези, за които този модел не работи, изяснява шефката Лора Олифант.

Ползите бяха явни. Намалихме напрежението, екипът се усещаше много по-добре и по-продуктивен. Но въпреки всичко имаше и някои дефекти “, споделя тя.  

Естеството на компанията на Олифант е такова, че клиентите би трябвало да могат да се свържат с компанията непрекъснато. Което значи непрекъсната ротация на почивните дни на чиновниците.

Постоянната ротация отнемаше доста време и беше комплицирана за създаване, всеки работеше за разнообразни периоди и екипите бяха напрегнати, когато ротацията съвпадаше с натоварени празнични интервали “, споделя Олифант.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР