Вероятно с над 400 милиона лева ще бъде увеличението на

...
Вероятно с над 400 милиона лева ще бъде увеличението на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Вероятно с над 400 милиона лева ще е увеличението на бюджета за цялото образование за 2019 г.

Вероятно с над 400 милиона лв. ще бъде нарастването на бюджета общо за цялото обучение /средно, висше обучение и наука/ за 2019 година, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на националния конгрес "Предизвикателствата пред държавните висши учебни заведения в България: трендовете за развиване - година по-късно ".

Той посочи, че най-голяма част от растежа на нарастването на средствата за 2019 година ще е за учителите, като за нарастването на заплатите на педагогическия личен състав са планувани 330 милиона лв. в бюджета за идната година. Още 29 милиона лв. са планувани за 10-процентното нарастване на заплатите на непедагогическия личен състав в учебните заведения.

Най-голямото нарастване в учебното обучение ще е за финансирането на дейностите по ползи, като до края на месеца ще представим измененията в стандарта за приобщаващото обучение, осведоми министър Вълчев. И посочи, че с тях ще бъде регламентирана организацията на дейностите по ползи. Със сигурност ще бъдат увеличени и средствата за закуски на учениците в учебните заведения.

"Важно е да имаме публичния консенсус, че заплатите на учителите би трябвало да бъдат най-малко 120 % от междинната заплата за страната, тъй като в дълготраен проект това е най-голямото предизвикателство пред просветителната ни система ", разяснява министър Вълчев.

Той означи, че във висшето обучение университетите би трябвало да привлекат и задържат млади преподаватели. Разликата сред възнагражденията на възрастните и на младите преподаватели в университетите е доста по-висока, в сравнение с е в учебното обучение. Въпреки че, междинните брутни заплати във висшето обучение са над 1700 лв. или с 60 % са по-високи от тези в учебното обучение, има заплати на млади преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители, сподели министър Вълчев.

Той заяви, че през тази година 330 милиона лв. е дотацията за прехрана на образованието в университетите, а за следващата година тя ще бъде увеличена евентуално с над 40 милиона лв. и ще стане към 370 милиона лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР