Вероятно без да иска, прокуратурата добави нов щрих към неизчерпаемия

...
Вероятно без да иска, прокуратурата добави нов щрих към неизчерпаемия
Коментари Харесай

Под горелия мост на "Струма" пак се трупат тонове боклуци

Вероятно без да желае, прокуратурата добави нов щрих към неизчерпаемия набор от управнически безобразия и чиновническо безхаберие.

Под моста на автомагистрала " Струма " край Дупница не престават да се натрупат тонове боклуци, установи държавното обвиняване и уведоми обществото днес с прессъобщение. Миналото лято  част от планините боклуци там пламнаха, а огънят нанесе тежки провали върху основното пътно оборудване. Вече цяла година институциите демонстрират на данъкоплатците какъв брой са некадърни и безпомощни - трансферират си виновността за случилото се, а под злополуполучния мост все така се складират " вторични първични материали ", които всеки миг могат отново да се възпламенят - също като предишното лято. 

Новината в този момент е, че Върховната административна прокуратура (ВАП) с началник Иван Гешев сезира Върховната касационна прокуратура (ВКП) за " осъществено закононарушение по работа или друго закононарушение, обвързвано с нерегламентирано скупчване на боклуци под моста на автомагистрала " Струма " в Дупница ". Накратко, ВАП счита, че казусът е престъпен, че провинен е кметът на общината - инж. Методи Чимев, и предлага на ВКП да го проверява.   

Ето още какво изясняват от прокуратурата:

След инспекции, предоставени на контролните органи, нарушаванията, свързани с разполагане на боклуци под моста и прилежащата територия, управлявана от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), са били прекратени. По случая е формирано и досъдебно произвеждане, наложени са административни санкции, подхванати са насилствени административни ограничения.

По-късно обаче след постъпили нови материали нова инспекция разкрила, че под моста отново се е образувало " нерегламентирано " бунище. АПИ докладвала, че има неотстранени боклуци, попадащи в общинска територия и употребени от " Феникс-Дупница-ООД ", поради на сдружението били наложени административни санкции, изяснява прокуратурата. . 

Екоминистерството пратило до общината писмо да разчисти терена. Обаче в свой доклад кметът на Дупница твърди, че за противозаконното бунище отговорност носи само фирмата " Феникс-Дупница " - събирач на вторични първични материали, и че в пълномощията на локалната власт е само да позволи достъп до парцела. 

Но прокуратурата отвърна кмета: " Съобразно член 112 алинея 1 и 2 от ЗУО кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице управлява дейностите, свързани с формиране, събиране, в това число разделното, запазване, превозване, отнасяне на битови и строителни боклуци, дейностите по депониране на индустриални и рискови боклуци на общински и/или районни депа. Задълженията на кмета на общината не са изпълнени напълно или частично и това е траяло подобаващ интервал от време при струпване на отпадъците ". 

Обстоятелството, че са наложени наказания и са формирани административни производства за лишаване на лиценз на дружеството  " Феникс-Дупница " ООД, не отстрани отговорността на кмета, заключава държавното обвиняване. 

От прессъобщението на ВАП се схваща още, че на фармацевтичното дружество " Балканфарма-Дупница " АД  е издадено наставление да предприеме дейности за разчистване на боклуци.

Разбира се също, че никой не търси отговорност от Агенция " Пътна инфраструктура ", на която разчитаме да се грижи да пътуваме по безвредни пътища и мостове. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР