Страхове за бъдещето на „супер мокрия“ Superdry, тъй като акциите падат до рекордно ниско ниво

...
Веригата, която поиска спиране на акциите след забавяне на публикуването
Коментари Харесай

Веригата, която поиска спиране на акциите след забавяне на публикуването на резултатите, също предупреди, че очаква малък ръст на приходите в текущата финансова година.

В един момент в понеделник акциите на Superdry се сринаха с около една пета до 43p - най-ниското си ниво, откакто бяха пуснати на пазара през 2010 г. при 500p. Цената при затваряне беше 47 пенса, спад от 16%.

Някои коментатори предупредиха, че пазарното представяне предполага, че инвеститорите започват да „губят вяра“ в марката.

Superdry – която е специализирана в стоки като суичъри и качулки - каза миналата седмица, че кризата с разходите за живот, спадът на реалните заплати и екстремното време в Европа са допринесли за спада.

Нейният главен изпълнителен директор и основател Джулиан Дънкертън го описа като „трудна година за бизнеса“ и каза, че пазарните условия са били „изключително предизвикателни“.

Но компанията също така разкри, че новата й есенна и зимна колекция се продава по-добре от обикновено и каза, че е набирала средства за укрепи финансите си, като същевременно намали разходите.

Майкъл Браун за Superdry

Въпреки това, Сузана Стрийтър, ръководител на отдела за пари и пазари в Hargreaves Lansdown, каза пред Sky News: „Тъй като продажбите ще бъдат супер мокри за Superdry, инвеститорите губят вяра в перспективите за обрат.

„Компанията се фокусира върху спестяване на разходи и подобряване на маржовете, но е ясно, че марката е загубила модата си.

„Някога лоялните фенове вече са по-стари , и по-малко склонни да носят нейните маркови ризи и жилетки, докато компанията установи, че е по-трудно да се конкурира, за да спечели нови по-млади последователи на модата, изправена пред силата на мощни центрове като Nike и Adidas.“

Тя добави : „Много ще зависи от предстоящите колекции и, въпреки че преоткриването не е невъзможно, това ще бъде трудна борба, особено като се има предвид, че компанията все още се справя с насрещните ветрове на разходите за живот на ключови пазари.“

Прочетете още бизнес новини:

Дани Хюсън, ръководител на финансовия анализ в AJ Bell, каза: „Това е наранена компания, която се опитва да проправя път нагоре по хълм, който е покрит с памучна смес.

„Той беше поразен от спирания поради COVID, натиснат от натиска върху разходите за живот и затруднен от болезнено високи нива на скъп дълг, което означава, че инвеститорите са усетили кръвта и забавянето на пускането на последната актуализация на търговията беше единственото извинение, необходимо на някои акционери да избягат.

„Добавете така наречения туристически данък, който повлия на продажбите във водещия магазин на компанията [на Оксфорд стрийт в Лондон] и трябва да се чудите как неговият основател удържа брадичката си да не удари по масата.“

Г-жа Хюсън каза също, че докато Superdry има уникална продажна точка, „просто е малко прекалено скъп за много от клиентите му да се разхищава повече от няколко пъти в годината".

Тя добави: „Все още се опитва да се събере отново и с компанията, оценена на малка част от това, което струваше, когато се пръсна в Лондон пазари, много ще се чудят дали времето не изтича."

Но Майкъл Браун, главен инвестиционен директор в Martin Currie, каза на Иън Кинг от Sky, че все още вярва, че има шанс Superdry да обърне нещата тъй като марката имаше силни продажби.

Той каза: „Има възможност... има нещо, за което да си хванете зъбите, ако можете просто да преминете през този конкретен период сега.“

Но г-н Браун добави: „Това не беше най-добрата история от пика насам – няколко милиарда [паунда] пазарна капитализация, отваряха се магазини отляво, отдясно и в центъра, беше почти следващата Abercrombie & Fitch, но така и не стигна дотам."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР