Вербуване на евродепутати, търговия с влияние и корупция: напълно възможно

...
Вербуване на евродепутати, търговия с влияние и корупция: напълно възможно
Коментари Харесай

Подозират не само Катар, но и Мароко за корупция в Европейския парламент


Вербуване на евродепутати, търговия с въздействие и корупция: изцяло допустимо е Мароко да се окаже основен воин в абсурда с Ева Кайли и Европейския парламент, оповестяват редица западни медии.

Мароканското външно разузнаване най-вероятно ще се окаже участник в абсурда към обвиняванията в корупция в Европейския парламент, заяви " Шпигел ", базирайки се проверяващи случая. Агенция ДПА написа, че съгласно въпросните източници още през 2019 година мароканското разузнаване е вербувало италианския евродепутат Пиер Антонио Панцери, неговия помощник Франческо Джорджи и евродепутатката Андреа Козолино за да се оказва влияние върху решенията на социалистите в Европарламента.

Води се следствие за корупция, пране на пари и оказване на въздействие

" Водещ офицер "  на тримата вербувани е бил сегашният марокански дипломат в Полша Абдерахим Атмун. Според изявленията в немските медии той е давал на обвинените пликове с пари в брой, а те самите са били даже в директен контакти с генералния шеф на разузнаването.

Белгийското правораздаване води разследване по съмнение в корупция, пране на пари и оказване на непозволено въздействие от чужбина в Европейския парламент. Предполага се, че - а в този момент същото съмнение поражда и по адрес на Мароко.

На 9 декември заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли бе задържана.

Белгийският министър на правораздаването Винсент Ван Квикенборне още по Коледа сподели, че има и втора забъркана страна, чиито ползи били ориентирани в това число и към разпоредбите за лов на риба. Веднага стана ясно, че въпросната страна е Мароко.
Редакцията предлага
През 2019 година тази страна подписа едно доста преференциално съглашение с Европейски Съюз тъкмо в тази сфера, написа немският вестник " Тагесшпигел ". А съгласно белгийските издания " Льо Соар " и " Кнак " в заповедта за арест на брачната половинка и дъщерята на италианския евродепутат Панцери се казвало, че той " против възнаграждение "  е оказвал политическо въздействие върху други евродепутати в интерес на Катар и Мароко. Медиите напомнят, че в хода на обиските белгийските управляващи конфискуваха общо 1,5 милиона евро кеш.

Търговско съглашение с Европейски Съюз и отношението към Западна Сахара

Съпредседателката на левицата в Европарламента - французьойката Манон Обри - се притеснява, че това е единствено върхът на айсберга, написа " Тагесшпигел ". Вестникът напомня, че в тази ситуация с Катар евентуално става дума за имиджова акция в интерес на, която е включвала такива дарове като кредитни карти и пътшествия. Докато във връзка с Мароко всичко се въртяло към паричните помощи, отпускани от Европейски Съюз, и спомагателните преимущества, които обезпечава на страната едно комерсиално съглашение с Евросъюза. Не на последно място Мароко от много време се старае да получи интернационална поддръжка и за контрола над Западна Сахара.

Макар че Европейският съд дефинира окупирането на Западна Сахара като нелегално, през 2019 година Европейски Съюз подписа с Мароко съглашение за риболова в Средиземно море. Тогава левите и зелените в Европарламента се противопоставяха на тази договорка.

През 2021 година социалистите в началото подкрепяха кандидатурата на Султана Хая за премия за отбрана правата на индивида " Сахаров ", само че след това отдръпнаха поддръжката си с обяснението за някакви " тактически аргументи ". Правозащитничката Хая от много време се бори за правата на хората в окупираната Западна Сахара. Според витаещите в Брюксел подозрения хора като Пандзери и Кайли са повлияли на решенията на социалистите в Европарламента.

Евросъюзът би трябвало да направи съществени промени

Сега съпредседателката на лявата фракция Манон Обри упорства да се организира " почистване от мазето чак до тавана ". Тя споделя, че европейската политическа система е прекомерно " пропусклива "  за външни въздействия. Френската евродепутатка счита, че Евросъюзът би трябвало

Панцери, Джорджи и приятелката на Джорджи - гръцката евродепутатка Ева Кайли, която неотдавна беше освободена като заместник-председателка на Европарламента - все още се намират в следствения арест.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР