Венецуелският президент Николас Мадуро за пореден път изрази готовност за

...
Венецуелският президент Николас Мадуро за пореден път изрази готовност за
Коментари Харесай

Как светът реагира на кризата във Венецуела?

Венецуелският президент Николас Мадуро за следващ път изрази подготвеност за диалози с опозицията. Лидерът й Хуан Гуайдо, получи възбрана да напуща страната.

Как реагира интернационалната общественост и какви са разновидностите пред Венецуела - обобщава Теодора Гатева

Кризата във Венецуела раздели интернационалната общественост. Начело на лагера, който призна за законна властта на Хуан Гиайдо са Съединени американски щати. От другата страна на барикадата са страните, отпред с Русия, които поддържат Николас Мадуро. Москва изрази подготвеност да посредничи в договарянията сред властта и опозицията.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Искрено желаеме да създадем условия за разговор сред ръководещи и съпротива. Преговаряме за това с нашите венецуелски сътрудници, с Китай, с страните от Латинска Америка, с европейците.

В изявление за съветската осведомителна организация " Новости ", президентът Николас Мадуро откровено благодари на Русия за поддръжката, която по думите му, Венецуела получава на всички равнища. Той изрази подготвеност да свика парламентарни, само че не и президентски избори и за следващ път сподели, че е подготвен да приказва с опозицията. Коментира и дейностите на Съединени американски щати, които оказват политически и стопански напън върху страната.
Николас Мадуро, президент на Венецуела: Съединените щати просто са ядосани, че не могат да вземат Венецуела. Какво върша аз? Упражнявам правото си да управлявам, аз съм Главнокомандващ, легален, по Конституция.
Според Мадуро, венецуелските военни, избягали в Колумбия, готвят прелом. А Групата от Лима, която включва 14 страни от Латинска Америка и Канада, се разгласи срещу всякаква военна интервенция във Венецуела. Междувременно Върховният съд на Венецуела забрани на опозиционния водач Хуан Гуайдо да напуща страната и наложи запор на банковите му сметки. А загадъчен съветски пътнически аероплан кацна на летището в Каракас и провокира бурна вълна от мнения и спекулации.

Според някои от тях Боингът е превозвал съветски наемници, които да охраняват Мадуро или да му оказват помощ да напусне Венецуела, или да натовари златото на президента. Според други догатки самолетът би трябвало да изтегли съветски жители, намиращи се в страната. Засега нито Русия, нито Венецуела разясняват случая.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР