Велизар ЕнчевНа 17 декември 2021 г. Русия връчи на САЩ

...
Велизар ЕнчевНа 17 декември 2021 г. Русия връчи на САЩ
Коментари Харесай

Русия и САЩ: две капиталистически империи в съдбовен сблъсък

Велизар Енчев

На 17 декември 2021 година Русия връчи на Съединени американски щати меморандум, в който публично изиска три неща:

Първо, писмени гаранции от НАТО, че няма да одобри в съюза някогашни руски републики и по-точно Украйна и Грузия.

Второ, нападателните оръжейни системи на НАТО да се изтеглят от страните, граничещи с Руската федерация, а Съединени американски щати да се откажат от построяването на военни бази в някогашните руски републики.

Трето, НАТО да изтегли военната си инфраструктура, ситуирана в източноевропейските страни след 1997 година През 1999 година Полша, Унгария и Чехия се причислиха към НАТО, а Естония, Латвия, Литва, Румъния, България, Словакия и Словения станаха членки на пакта през 2004 година

В меморандума се откроява апелът на Кремъл за основаване на зона за сигурност към съветските граници, включваща цялата територия на някогашния Съветски съюз и граничещите с него страни, където военните бази на Съединени американски щати и НАТО да бъдат неразрешени или закрити (ако към този момент са разположени).

Едва ли съветският президент има вяра, че трите му претенции към Съединени американски щати са изпълними. Всъщност Владимир Путин желае две неща - Украйна в никакъв случай да не влиза в НАТО и около съветските граници да няма американски бази.

Обсадената Русия

Cпopeд Дeйвид Beйн - aвтop нa паметна книгa за щатските бази по света ( " Ваюе Nаtуоn: Ноw Uэ Муlуtаrу Ваюею Аbrоаd Наrm Аmеrуса аnd thе Wоrld " ), пpeз 2015 година Съединени американски щати имaт 686 бaзи в 74 дъpжaви.

Американските бази съставляват 95% от всички бази по света. Оставащият дял принадлежи на Франция, Англия и други страни. Зa cpaвнeниe: дpyгите двe дъpжaви c гoлeми apмии - Фpaнция и Beликoбpитaния, имaт бaзи cъoтвeтнo в 5 и 8 страни.

По така наречен Източен фланг на НАТО военни бази или армейски уреди има в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия, Естония.

Случайно или не, само че по тази линия на разграничаване сред Съединени американски щати и Русия минава и щатската самодейност " Три морета ". Което е следващо доказателство за нейния милитаристичен темперамент, зле затулен с инфраструктурни и транспортни проекти за свързване на въпросните страни.

Вихрещата се в България медийна нервност против съветските претенции към Съединени американски щати загърбва един фундаментален въпрос: за какво Русия да няма право да желае гаранции за своята сигурност, откакто е нападателно обсадена от военни бази на НАТО? И по какъв начин биха реагирали Съединени американски щати, в случай че Русия стартира договаряния за разкриване на свои военни бази в Куба, Венецуела или Никарагуа?

Впрочем, единствено преди месец подобен предполагаем въпрос бе заложен на представителя на Белия дом, който стремително реагира, и то с хладнокръвен звук: " Ако тези информации се потвърдят, ние ще дадем съдбоносен отговор... "

По тази логичност американците имат право на незабавни ответни дейности на всяка опасност за националната им сигурност, наоколо до щатските граници, само че Руската федерация би трябвало смирено да приема обръча от бази на НАТО по Източния фронт на пакта...

Не, това не е неточност на езика.

Официалният боен термин " Източен фланг " на НАТО е другото име на Източния фронт на Вермахта. И единствено

геополитически слепци и наемни анализатори

настояват противоположното и ни убеждават в миролюбивите планове на Северноатлантическия алианс.

" Кримската опасност " към Европа не е безапелационен мотив на атлантиците, ратуващи за западен боен пакт, който ще ни пази от " съветската мечка ". Защото Русия причисли Крим през 2014-а, а НАТО предприе експанзията си на Изток 10 години след рухването на Берлинската стена.

Кохортата от медийни пропагандисти всяка заран размахва флага на " съветското чучело " във водещите малките екрани и постанова тезата - откакто призна независимостта на Донецката и Луганската национални републики, Русия гази интернационалното право и е агресор, заплашващ и европейските си съседи.

От международно-правна позиция е несъмнено: Русия причисли Крим през 2014 година и призна независимостта на Луганск и Донецк през 2022 година в нарушаване на настоящото сега интернационално право.

Но в действителност ли интернационалното право е в действие, откакто през март 2003-та британско-американската коалиция започва интервенцията " Шок и смут " против Ирак? Защо Съединени американски щати и Англия започнаха военна интервенция против самостоятелна страна, без да има годна резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации? Тогава не беше ли погазено интернационалното право, освен това с подправени доказателства за съществуване на химическо оръжие от режима на Саддам Хюсеин?

Тези въпроси откриха своя горчив отговор единствено пет години след нашествието в Ирак, когато към този момент някогашният държавен секретар Колин Пауълс призна, че размахваната от него епруветка в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации е била цялостна с неправилна разследваща информация от щатското и немското разузнаване.

В тези напрегнати дни в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, когато френският външен министър Доминик дьо Вилпен разпалено спореше с Колин Пауъл, с цел да опази интернационалното право и предотврати експанзията против Ирак, наш представител в Съвета за сигурност бе Стефан Тафров.

Как реагира България?

Следвайки инструкциите от София, франкофонът Тафров се солидаризира с американската позиция, бе демонстративно дистанциран от Доминик дьо Вилпен и акламираше всяка изява на Колин Пауъл. Тези дни тъкмо Тафров се яви в Българска национална телевизия, с цел да ни убеждава какъв брой неприятен е агресорът Русия и какъв миролюбив пакт е НАТО.

Може пък да е прав, тъй като атлантическите критерии повеляват, че по хипотеза Русия е " ястреб " на войната, а Съединени американски щати са " гълъбът " на мира.

През XX век интернационалното право бе умъртвено от Турция, откакто вкара войски в Кипър и анексира северната част на острова, където в този момент се вее флагът на Севернокипърската турска република.

Република Турция е единствената страна, признала независимостта на Северен Кипър. Според интернационалното право Република Кипър резервира суверенитета си над цялата територия, влизаща в състава до 1974 година, когато бе турската инвазия. Към това мнение се придържат всички останали страни и Организация на обединените нации, само че това въобще не въздейства на позицията на Анкара, продължаваща да управлява анексираната от нея територия.

А по кой параграф на интернационалното право страни членки на НАТО изпратиха свои сили в Сирия преди пет години, без да имат покана или глоба от законното държавно управление на Башар Асад?

През 2019 година Доналд Тръмп призна анексираните 52 години по-рано Голански възвишения за израелска територия. Критиците му незабавно го укориха, че в случай че Съединени американски щати признават анексията на Голан, би трябвало да признаят и анексията на Крим.

Аргументите на Белия дом бяха непоклатими: Голан е почтено окупиран във война, в която Израел е бил жертва на експанзия. Докато Крим е окупиран от съветската войска при експанзия против прилежаща страна, чиято териториална целокупност Москва е подсигурила с контракт...

Сиреч, в случай че във война спечелиш непозната територия, ти законно я анексираш и тя е към този момент твоя. Но в случай че се намесиш, след въоръжен прелом в Киев и след референдум измежду популацията на Крим, ти си агресор.

По данни на Организация на обединените нации, в интервала 2014-2021 година в Луганск и Донецк са починали към 13 000 руснаци, а ранените са двойно повече. През тези години двата района са под непрекъснатия артилерийски обстрел на украинските сили.

Можеше ли Русия безучастно да следи драмата на своите съотечественици, доста от които са и съветски жители? И би трябвало ли Москва прецизно да извършва двустранни и многостранни контракти, откакто Киев не съблюдава Минските договорености от 2015 година?

Тези образци са единствено върхът на айсберга, под който са

останките на заровеното интернационално право

Под невидимата диригентска палка редовно се постанова мантрата за радикално другите полезности, изповядвани от Русия и Запада.

Апологетите на този " конфликт на цивилизациите " внушават, че колизията сред идеологическите полезности дълбае дълбока бездна сред двете империи - Руската и Евроатлантическата.

Уви, малко на брой са анализаторите, способни да видят очевадния факт - и Русия, и Съединени американски щати са буржоазен страни със статут на империи. След като двете водещи имперски сили са с капиталистическа система, тогава къде е идейният разлом сред янките и руснаците?

Разломът е поради голямата територия и естествените запаси на Руската федерация, за която мечтаят освен в Съединени американски щати. Сред мечтателите за асимилиране на нови земи на Изток са както огромните босове от " Старата Европа ", по този начин и дребни, само че нападателни, сътрудници от " Новата Европа ".

Украйна е единствено параванът, зад който се води борбата сред двете империи. Но всеки пожар в театъра постоянно стартира от кулисите, които първи изгарят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР