Великотърновският университет Св. св. Кирил и Методий е първият чуждестранен

...
Великотърновският университет Св. св. Кирил и Методий е първият чуждестранен
Коментари Харесай

ВТУ е първият чуждестранен университет в Скопие

Великотърновският университет " Св. св. Кирил и Методий " е първият задграничен университет, който ще има филиал в Република Северна Македония. Новината за това пристигна през днешния ден от премиера Зоран Заев точно на празника на висшето учебно заведение в остарялата столица. Така от идната академична година по стратегиите на университета в Република Северна Македония ще образоват над 100 магистри и към 50 докторанти.

Още преди три години Великотърновският университет направи първите стъпки към разкриването на филиал в Република Севрна Македония.

" Веднага щом одобриха закона преди три години, който даваше право на задграничен университет да открие собствен филиал на територията на Северна Македония, ние и нашите сътрудници от Международния славянски университет в град Свети Николе, взехме решение да стартираме процедурата “, сподели ректорът на ВТУ " Св. св. Кирил и Методий " проф. дфн Христо Бонджолов.

Новината, че от новата академична година това ще бъде реалност, Ректорът на Великотърновския университет получил по телефона персонално от премиера Зоран Заев.

" С него приказвах малко преди да стартира тържеството, 15 минути. Мисля, че и той беше щастлив от новината от това, че ще създадем пробива, ще създадем първата крачка, с цел да затоплим нашите връзки ", сподели проф. дфн Христо Бонджолов.

По думите на проф. Бонджолов това е значима крачка освен за Великотърновския университет, само че и в връзките сред двете страни.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР