Великобритания ще върне на Ирак 4000-годишна скулптура, след като разследване

...
Великобритания ще върне на Ирак 4000-годишна скулптура, след като разследване
Коментари Харесай

Лондон връща на Багдад задигнат артефакт

Великобритания ще върне на Ирак 4000-годишна статуя, откакто следствие откри, че тя е била отмъкната, оповестиха от.
Експерти от музея бяха извикани от профилирано полицейско звено в Лондон, откакто платформа за онлайн продажби предложи артефакта за продажба през май предходната година, единствено с лимитирани детайлности за произхода му.
Въпреки че онлайн обектът е разказан като „ западноазиатска акадска плоча “, специалистите откриха, че плочата от варовикова стена идва от античен шумерски храм, и датира към 2400 година прочие Н. Е.
Храмът е бил разкопан и разграбен в края на 19-ти и началото на 20-ти век, още веднъж ограбен през 90-те години по време на войната в Персийския залив и най-наскоро през 2003 година по време на войната в Ирак, оповестяват от музея, без да прецизират по кое време е взета плочата.
" Този значим пай беше нелегално изнесен от Ирак и открит от управляващите в Обединеното кралство ", се споделя в изказване на Британския музей.
" Храмовите плочи като тази са необичайност и съществуват единствено към 50 образеца. "
Базираната в Лондон институция съобщи, че иракското държавно управление " обилно е разрешило експонатът да бъде изложен на показ " в музея, преди да бъде репатриран.
" Британският музей е безусловно зает с битката против противозаконната търговия и увреждането на културното завещание ", сподели шефът му Хартвиг Фишер.
Джим Уингрейв от столичната полиция прикани купувачите на антики да " организират изчерпателен развой на надлежна инспекция преди всяка покупка ", изключително когато се занимават с предмети от скорошни военни зони като Ирак.
Британският музей съобщи през юли 2019 година, че работи за оценка и връщане на разнообразни ограбени антични артефакти от Ирак и Афганистан, които са били конфискувани във Англия.
Музеят обаче е изправен пред рецензии за това, че не е върнал някои противоречиви предмети в страните на генезис, най-много Мраморите от Партенона, за които Гърция от дълго време има искания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР