Великобритания обеща да достави за Украйна боеприпаси с обеднен уран,

...
Великобритания обеща да достави за Украйна боеприпаси с обеднен уран,
Коментари Харесай

Какво е оръжие с обеднен уран и какви рискове носи

Великобритания даде обещание да достави за Украйна муниции с обеднен уран, които да унищожават съветските танкове. Москва предизвести, че ще отговори, защото тези оръжия съдържат " нуклеарен съставен елемент ". Какво тъкмо съставляват те и какви са рисковете?

Преди седмица Англия разгласи, че ще достави на Украйна муниции с обеднен уран.

Целта е украинските сили да могат да унищожават танкове и друга бронирана съветска техника, което става по-лесно с сходни оръжия. Наличието на думата " уран " в името провокира асоциации с нуклеарните оръжия, които постоянно са построени точно от този детайл.

Руският президент Владимир Путин сподели, че това ще провокира отговор от страна на Москва, защото оръжията имат " нуклеарен съставен елемент ". В неделя Кремъл

Ройтерс събра най-важното за боеприпасите с обеднен уран и следствията, които те могат да имат върху здравето и природата.
Какво е това оръжие
Обедненият уран е компактен непряк артикул, който остава при обогатяването на уран за потребление в нуклеарни реактори или нуклеарни оръжия.

Обедненият уран също е радиоактивен, само че има доста по-ниско равнище на изотопите U-235 и U-234. То е доста по-малко от равнищата в естествената уранова руда, което понижава неговата радиоактивност.

Според Международната организация за атомна сила (МААЕ) обедненият уран се употребява в оръжията, защото е доста компактен, самозапалва се при високи температури и налягане и при навлизане в ризница става по-остър.

" Когато обедненият уран прониква в задачата, температурата на повърхността ѝ се усилва фрапантно ", твърди Музеят на радиацията и радиоактивността на асоциираните университети в Оук Ридж (ORAU) в Тенеси, Съединени американски щати. " Това провокира локално омекване в така наречен " адиабатни ленти на отрязване " и отлепване на части от повърхността на снаряда ". При проникването " по-големите фрагменти са склонни да сдъвчат всичко, което е вътре, до момента в който пирофорността (способността за самозапалване при допир с въздуха - б.р.) на урана усилва вероятността горивото и/или боеприпасите на транспортното средство да се взривят. "

Това значи, че когато снарядът с обеднен уран попадне в бронята на танк, той я прорязва за момент, след което се взривява в пламнал облак от прахуляк и метал, а покачващите се температури взривяват горивото и боеприпасите на танка.
Кой разполага с обеднен уран
Според Международната коалиция за възбрана на урановите оръжия Съединени американски щати, Англия, Русия, Китай, Франция и Пакистан създават уранови оръжия, които не са класифицирани като нуклеарни оръжия. Според организацията е известно, че други 14 страни ги съхраняват.
Какви са рисковете
Подобни муниции са употребявани по време на войната в Персийския залив през 1990-1991 година и при бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 година Според Кралското сдружение, съдружие на учени със седалище в Лондон, в боеприпасите са употребявани към 340 тона обеднен уран по време на войната в Залива през 1991 година, а в края на 90-те години на Балканите - към 11 тона.

Поглъщането или вдишването на уран, даже той да е обеднен, е рисково. Той потиска бъбречната функционалност и покачва риска от развиване на редица типове ракови болести.

Противниците на тези оръжия, измежду които е и Международната коалиция за възбрана на урановите оръжия, настояват, че прахът, основан от тези оръжия, може да бъде вдишан, а боеприпасите, които не попадат в задачата, могат да отровят подпочвените води и почвата.

Държави като Съединени американски щати и Англия настояват, че обедненият уран е подобаващ инструмент за заличаване на съвременен танк. Англия споделя, че вдишването на задоволително количество прахуляк от обеднен уран, което да аргументи отраняване, би било мъчно.
Какво споделя науката
В собствен отчет от 2002 година Кралското сдружение написа, че рисковете за бъбреците и други органи от потреблението на муниции с обеднен уран са доста ниски за множеството бойци на бойното поле и за живеещите в региона на спора. " В рискови условия и при най-лошите сюжети бойците, които одобряват огромно количество обеднен уран, биха могли да страдат от неподходящи резултати върху бъбреците и белите дробове ", споделя Кралското общество.

" Замърсяването на околната среда ще бъде доста изменчиво, само че в множеството случаи русковете за здравето ще са доста ниски. В най-лошите сюжети в храната или водата могат да се появят високи местни равнища на уран, които биха могли да имат неподходящи резултати върху бъбреците. "

МААЕ оповестява, че дребен брой ветерани от войната в Персийския залив имат незаличими фрагменти от обеднен уран в телата си. Това е довело до нараснали равнища на обособен обеднен уран в урината, само че без забележими последствия за здравето.

Проучванията измежду ветераните " демонстрират малко (т.е. статистически незначително) нарастване на смъртността, само че това нарастване се дължи по-скоро на произшествия, в сравнение с болести ", оповестява още организацията, като твърди, че това не може да се свърже с излагане на обеднен уран.

Доклад на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда по отношение на въздействието на обеднения уран върху Сърбия и Черна гора открива, че " няма доста, необятно публикувано замърсяване ". Някои сръбски политици оспориха това и оповестиха за нараснала заболеваемост от злокачествени тумори в Сърбия и за увеличение на броя на смъртните случаи от злокачествени тумори.
Какво отговори Русия
Владимир Путин сподели, че в случай че бъдат доставени снаряди с обеднен уран в Украйна, Русия ще би трябвало да отговори по съответния метод, без да прецизира какво би могло да значи това. Руският президент добави, че съгласно него Западът употребява оръжия с нуклеарни съставни елементи.

По-късно Кремъл разгласи желание да разположи нуклеарно оръжие
(тоест такова с обогатен, а не с обеднен уран - б.р.) в Беларус.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че снарядите с обеднен уран засягат освен целите, само че и водят до " колосални вреди " както за тези, които употребяват оръжията, по този начин и за цивилното население, живеещо в зоните на военни дейности.

Захарова твърди още, че след потреблението на такива муниции от НАТО през 1999 година в Югославия внезапно са се нараснали случаите на рак.
Какво споделя Англия
Британският външен министър Джеймс Клевърли сподели, че не следва нуклеарна ескалация от този ход. " Струва си да се уверим, че всички схващат, че единствено тъй като думата уран е в името на боеприпасите с обеднен уран, те не са нуклеарни муниции, а чисто стандартни такива ", сподели министърът.

Говорител на английското министерство на защитата добави, че английската войска употребява обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР