Великобритания, Франция, Германия и други европейски държави се очаква да

...
Великобритания, Франция, Германия и други европейски държави се очаква да
Коментари Харесай

Гардиън: Очаква се европейски държави да признаят Хуан Гуайдо за лидер на Венецуела

Великобритания, Франция, Германия и други европейски страни се чака да признаят през днешния ден Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела, откакто настоящият президент Николас Мадуро не дефинира дата за произвеждането на нови президентски избори, написа английският вестник "Гардиън ".

"Не одобряваме ултиматуми от никого. Отказвам да свикам избори в сегашния миг - ще има избори през 2024 година Не ни интересува какво споделя Европа ", съобщи Мадуро в излъчено нощес по малкия екран изявление.

Част от водачите на страни членки на Европейски Съюз, измежду които и австрийският канцлер Себастиан Курц, започнаха да показват поддръжката си за Гуайдо още преди приключването на периода на ултиматума към Мадуро в среднощ, отбелязва "Гардиън ".

Британският заместник-външен министър Алан Дънкан отпътува за Отава, с цел да се срещне с европейски и латиноамерикански водачи в границите на нова интернационална контактна група за разискването на най-ефективните вероятни способи за поддръжка на Гуайдо.

Канадският външен министър Кристия Фрийланд през вчерашния ден съобщи, че рецесията във Венецуела основава големи провокации в областта на сигурността, филантропичната област и сферата на стопанската система за цялото западно полукълбо.

"Ако Мадуро не поеме уговорката за организирането на президентски избори, за Франция Хуан Гуайдо ще стане законната фигура, която да ги провежда вместо Мадуро, и ние ще го признаем за краткотрайно изпълняващ длъжността президент до произвеждането на законни (президентски) избори във Венецуела ", удостовери и френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо.

Лоазо дефинира предлагането на Мадуро от събота за произвеждането на предварителни парламентарни избори като "фарс ", напомня "Гардиън ".

Франция, Германия, Испания и Англия координират поддръжката си за Гуайдо, като съгласно тях най-хубавата форма на наказания е натискът върху Мадуро за свикването на президентски избори. Нито една от тези страни не поддържа възможна военна намеса, за каквато нееднократно загатна президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, показва вестникът и напомня, чеЕвропейският съюз не съумя да създаде предходната седмица обща позиция за Венецуела.

Италианското антисистемно "Движение 5 звезди ", част от ръководещата коалиция в Италия, се разгласи срещу признаването на Гуайдо. Разделение по този въпрос обаче съществува освен в италианската ръководеща коалиция, само че и вътре в придвижването. Вицепремиерът на Италия и водач на "Пет звезди " Луиджи Ди Майо съобщи, че е срещу признаването на Гуайдо, тъй като венецуелският опозиционен водач не е определен от народа.

До този миг Съединени американски щати и към 20 други страни признаха Гуайдо, отбелязва изданието. Русия, Китай, Турция и Куба обаче се оповестиха в отбрана на Мадуро и разкритикуваха външната интервенция във Венецуела. Канада и страните от Групата на Лима признаха Гуайдо на 23 януари.

Фокусът на срещата в Отава ще бъде върху филантропичните последствия на венецуелската рецесия.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо беседва през вчерашния ден с испанския министър-председател Педро Санчес, с цел да координира апела за произвеждането на нови президентски избори. Според Трюдо задачата на срещата в Отава е да изрази поддръжка за мира, демокрацията и стабилността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР