Велико Търново. Започва мониторинг на военните паметници в населените места

...
Велико Търново. Започва мониторинг на военните паметници в населените места
Коментари Харесай

Велико Търново: Започва мониторинг на военните паметници в населените места с под 10 жители в областта

Велико Търново. Започва мониторинг на военните монументи в обитаемоте места с под 10 поданици в област Велико Търново. Това заяви пред публицисти Иван Коев, ръководител на Областния съюз на ветераните от войните, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Той означи, че ще бъдат обиколени 148 обитаеми места. Идеята е на Съюза на ветераните от войните в България. Тя е била показана пред Областната комисия „ Военни монументи “. Министерството на защитата е откликнало. Очаква се мониторингът да се извърши през месец ноември.
„ Аз самият съм посещавал такива обитаеми места, без нито един гражданин. Населеното място е в руини, само че паметникът стои, обраснал в шубраци и с неприятна инфраструктура. Нашата концепция е да се сътвори общо придвижване и на национални празници представители на държавната и местената власт, възпитаници и публични политически организации да посещават тези места и да отдадат заслуженото на героите от войните. Никога подреждането на военните елементи по бойните полета не е определяно по политическа принадлежност “, означи Иван Коев.
Станка Палазова, регионален координатор на Отечествения съюз, уточни, че на 29 октомври се навършват 140 години от гибелта на Павел Бобеков – български бунтовник, ръководител на Привременно държавно управление в Панагюрище и хилядник по време на Априлското въстание в IV революционен окръг. Той умира от тиф във Велико Търново като доброволец в щаба на военачалник Гурко по време на Руско-турската война. Павел Бобеков е заровен в църквата „ Св. Никола “. През 1996 година, по самодейност на Общинския комитет " Васил Левски ", подкрепена от Историческия музей, от Община Велико Търново, и Отечествения съюз, е повдигнат монумент на героя на ул. „ Въстаническа “, до църквата „ Св. Никола “.
Надежда КРЪСТЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР