Велико Търново. Увеличение на таксата за битови отпадъци в община

...
Велико Търново. Увеличение на таксата за битови отпадъци в община
Коментари Харесай

Увеличение на такса битови отпадъци планира от 2022-а Община Велико Търново

Велико Търново. Увеличение на таксата за битови боклуци в община Велико Търново възнамерява локалната администрация от началото на идната година. Предложението за повишение на данъка е поместено на интернет страницата на кметството, където жителите могат да се срещнат с него и с претекстовете, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново.

След като премине публичното разискване, следва то бъде импортирано в непрекъснатите комисии при Общински съвет. Според Общината по-високите ставки се постановат поради нарастването на разноски през годините и обстоятелството, че в този момент настоящата разпоредба е от 2008 година. В претекстовете те показват, че оттогава до през днешния ден минималната заплата се е повишила от 220 лева до 650 лева, както и, че цените на горивата и инфлацията също бележат растеж.
Предложението е от 2022 година такса битови боклуци за жилищни и вилни парцели във Велико Търново да стане 1,7 промила върху данъчната оценка, вместо досегашните 1,3. Промяната за Дебелец и Килифарево ще е от 5,5 на 6,5 промила. Най-малко ще е нарастването за жителите на Шереметя от 1,3 на 1,5 промила. За обитаемоте места и постройките отвън регулация нарастването ще е 1,5 промила, а за нежилищните парцели на физически и юридически лица таксата си остава 6,0 промила.
Увеличението ще засегне и учебните заведения в общината, които ще заплащат такса битови боклуци в размер на 50 % от избрания им годишен размер, вместо досегашните 10 на 100. Тези 10 % се резервират единствено за парцелите, които са обществена общинска благосъстоятелност. Университетите също ще заплащат повече – 50 % от избрания годишен размер, вместо сегашните 30 на 100.
Предвижда се всяко домакинство, което събира разделно битовите боклуци, да употребява облекчения. При количество от 150 кг годишно, на данъчно задълженото лице ще се възвръща сумата от 30 % от съставените елементи сметосъбиране и сметоизвозване, формиращи такса битови боклуци за съответната година. Възстановяването ще се прави посредством приспадане от дължимата такса битови боклуци за идната календарна година. За разделно събраните боклуци от семействата ще бъде особена специфична площадка в кв. „ Чолаковци “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР