Велико Търново. Привлекателни за иманярите са археологически обекти предимно в

...
Велико Търново. Привлекателни за иманярите са археологически обекти предимно в
Коментари Харесай

Д-р Иван Църов, Регионален исторически музей - Велико Търново: Привлекателни за иманярите са археологически обекти предимно в полските части на областта

Велико Търново. Привлекателни за иманярите са археологически обекти най-вече в полските елементи на Великотърновска област. Това разяснява за Радио „ Фокус “ – Велико Търново доктор Иван Църов, шеф на Регионален исторически музей - Велико Търново. „ Момина цитадела е един от обектите, на който иманярите постоянно вървят, към Велико Търново има доста такива места, прилежащите хълмове и замъци. В полските територии, където има доста римски вили, села, на доста места могат да се видят следи от иманяри. Някои от тях са толкоз нагли, че даже не се крият “, сподели доктор Църов.
Той напомни и забавен случай от античното населено място Нове, което се намира край днешния град Свищов. „ Там, върху резервата имаше доста частни лозя. Иманярите купуваха от възрастните хора лозята и под предлог, че възобновяват лозето, с булдозери изриваха на пластове и обираха метала и други неща, които излязат. Ние в Никополис пъкъл Иструм относително добре успяхме да опазим обекта, макар компликациите. При нас не се получи това, което за жалост се случи на други места – в античния град Рациария, който се намира до днешното видинско село Арчар, да вземем за пример “, добави Иван Църов. Древният римски град е изложен на непрекъснатите нападения на иманяри. Те копаят с трактори и фадроми в руините на тогавашната римска колония в продължение на години.
Директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново разяснява, че казусът с иманярството не е сериозен за обекти, които са социализирани и се обгрижват. Той уточни, че социализираните културни обекти се обгрижват, а останалите са оставени на произвола на ориста. „ По принцип, записаните обекти на културното завещание са оставени да се обгрижват от локалните управляващи, т.е. общините или даже кметствата. В землището на всяко едно село има най-малко по 10-15 обекта – остарели селища, вили, замъци, могили и прочие. Каква е опцията на локалния кмет, който няма безусловно никакво финансиране, да провежда опазването и на държавната благосъстоятелност, каквато неизбежно се явяват записаните монументи на културата? Има какво да се желае от законодателството “, разяснява Иван Църов. Като образец, уточни страните, в които има специфична археологическа полиция. „ Там, наред с регулирането на туристическия поток на обектите,те се занимават и с обгрижването на старините, приказвам за тези, които не са обект на всекидневен достъп от страна на туристите “, добави още шефът на Регионален исторически музей - Велико Търново.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР