Велико Търново. Нова паметна плоча напомня за Венета Ботева –

...
Велико Търново. Нова паметна плоча напомня за Венета Ботева –
Коментари Харесай

Велико Търново: Нова паметна плоча е поставена върху къщата на Венета Ботева

Велико Търново. Нова паметна плоча припомня за Венета Ботева – брачната половинка на огромния български бунтовник и стихотворец Христо Ботев, живяла във Велико Търново. Това оповестиха от Общината . Мемориалният знак е подложен върху къщата на Венета и Иванка Ботеви, намираща се на улица „ Митрополит Панарет Рашев “ в Стария град. Мраморното произведение е направено от скулптора Денислав Сираков.
Новата плоча е тъкмо копие на истинския знак, подложен на фасадата на къщата през 1948 година. Старият незабравим знак бе раздвоен, а деформацията му е реалност от няколко десетилетия насам.
Изработването на новата плоча е във връзка 100-годишнината от гибелта на Венета Ботева, напуснала земния свят на 27 февруари 1919 година. Дейността е предоставена от Община Велико Търново и е част от програмата по поддръжката на паметниците и мемориалните знаци. Наскоро в града бяха почистени два знакови монумента – на Апостола на свободата Васил Левски и на огромния български стихотворец, журналист, държавник и политик Петко Рачов Славейков.
Инициативата на Община Велико Търново за разчистване на монументи и художествени статуи продължава през цялата година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР