Велико Търново. Международна научна конференция в чест на историка проф.

...
Велико Търново. Международна научна конференция в чест на историка проф.
Коментари Харесай

Велико Търново: Международна научна конференция в чест на историка проф. Пламен Павлов бе открита в града

Велико Търново. Международна научна конференция в чест на историка проф. Пламен Павлов бе открита във Велико Търново. Домакин на събитието под надпис „ България, българите и светът. Владетел, страна и черква в Средновековните Балкани “ е Великотърновският университет (ВТУ) „ Св. Св. Кирил и Методий “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . В симпозиума вземат участие учени от 12 страни. Поводът за него е 60-годишния празник на почетния жител на Велико Търново проф. Пламен Павлов, както и 833-годишнината от оповестяването на въстанието на братята Петър и Асен. Форумът бе открит с минута безмълвие в памет на историците проф. Иван Тютюнджиев и проф. Василка Тъпкова. Приветствие към всички посетители насочи кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, който изрази насладата си, че точно старопрестолния град е мястото, където се организира събитието.
„ Международната конференция, която откриваме през днешния ден е знакова освен за Велико Търново, само че и за цяла България. Защото проф. Павлов в доста свои излъчвания и книги постоянно е отбелязвал какъв брой велика е България, какъв брой популярен е старопрестолния град. И всички ние би трябвало да се гордеем с историци, които ни връщат към нашите корени. Радвам се, че историци от 12 страни се включват във форума и благодаря за поддръжката на неговото семейство, което също е тук. Искам да благодаря и на проф. Павлов, че постоянно, когато е имал опция е прибирал и самия мен, посредством историческите обстоятелства, във времето, когато България е била велика страна и ме е карал да се гордея, че съм българин, че съм великотърновец “, сподели още кметът Панов и пожела триумф на конференцията. На откриването участваха още проф. Пламен Павлов, представителят на деканското управление на ВТУ доцент Димитър Димитров, акад. Иван Гюзелев и доцент Васил Лазаров, десетки историци, професори, доценти, докторанти и студенти.
Международният симпозиум се провежда от Историческия факултет и Центъра за медиевестични проучвания на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Подкрепа за огромното събитие оказват Община Велико Търново и кметът Даниел Панов, Фондация „ Българска памет “, Фондът за научни проучвания към Министерството на науката и образованието,, Регионален исторически музей – Бургас.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР