Велико Търново. Българска традиционна сватба с над 4 000 гости

...
Велико Търново. Българска традиционна сватба с над 4 000 гости
Коментари Харесай

Велико Търново: Българска традиционна сватба с над 4 000 гости организират в село Арбанаси

Велико Търново. Българска обичайната женитба с над 4 000 посетители провеждат във великотърновското село Арбанаси. Събитието ще е част от Първия народен фолклорен събор „ Болярска среща “, който ще се организира от 21 до 23 юли, заяви пред публицисти Нелина Църова, шеф Дирекция „ Култура и туризъм “ в локалната администрация, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново. Общината е главен сътрудник в организирането. В рамките на трите дни на събора ще бъдат пресъздадени разнообразни достоверни предсватбени и сватбени ритуали, присъщи за Северна България. Младоженците, които ще сключат брак в църквата „ Св. архангели Михаил и Гавраил “, са Ива Янчева и Георги Георгиев, които живеят в София. Георгиев посочи, че е поканил персонално към 150 сватбари, а останалите посетители, които се чакат, ще са посетителите на събора. По думите му, сватбата няма за цел да слага някакви върхове.
Всички посетители ще са облечени в достоверни национални носии от 19-ти век. „ Доста се постарахме през годините да съберем костюмите. Това, което успяхме да намерим, е в по-голямата си част женски носии. За страдание и в Етнографския музей в София изобилстват такива, а мъжките са доста рядко непокътнати. Особено тези, които са взели участие в обреди. На мен ми се наложи да си ушия нова носия, с цел да имам сватбена такава “, изясни младоженецът. Булката ще е облечена в национална носия от Северняшкия край, като частите и накитите за нея са събирани близо две години. Песните, които ще се извършват, са „ извадени “ от етнографски книги и сборници, които не са преиздавани от 1925 година насам.
„ Ние се опитваме да пресъздадем една огромна част от предсватбените и сватбените обреди. Това, което до в този момент съм виждал, е че множеството фолклорни сформира, които се занимават с достоверен фолклор, пресъздават единствено няколко детайли от дадена женитба. Ние ще се постараем да пресъздадем цялото благосъстояние на ритуаликата, която съпътства една женитба “, сподели още Георги Георгиев.
Всеки, който желае да стане част от сватбата, би трябвало да се запише авансово в специфични описи, като ще се раздват гривни, които ще се носят от самото начало на събитието. Това ще се случва в специфичен информативен център, който ще работи и в трите дни. Сватбеният обред ще се провежда в неделя.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР