Великденските празници са вече на прага ни и със сигурност

...
Великденските празници са вече на прага ни и със сигурност
Коментари Харесай

Как да варим яйца

Великденските празници са към този момент на прага ни и сигурно в главата на всички домакини се въртят мисли за празнични трапези, боядисване на яйца, козунаци, агънца и великодушни пролетни салати .

Днес, благодарение на E-kulinari.com , сме решили да ви дадем няколко съвета по какъв начин да сварите сполучливо яйцата , с цел да избегнете пукванията и да можете да боядисате допустимо повече великденски яйчица.

* Никога не варете яйца, незабавно откакто ги извадите от хладилника. Студените яйца, поставени в горещата вода, съвсем наложително ще се напукат.

* Ако разполагате с таймер – използвайте го. Така няма да преварите яйцата – тогава жълтъците почерняват, а белтъците стават като гума. Ако яйцата са доста пресни (до 4 дена), прибавете още към 30 секунди към времето за варене.

* За да не се напукват яйцата при варене, може да се добави сол във водата. Може да прободете с игла дъната на яйцата, с цел да се понижи вътрешното налягане.

*Избягвайте да варите напълно пресни яйца. Те не могат да се белят добре. Белтъкът залепва по черупката. Най-добре се варят яйца на 3 до 10 дни .

 f Thinkstock

* Винаги използвайте дребен съд – в случай че варите яйца в огромен съд, след завирането на водата, те ще се блъскат едно в друго и елементарно могат да се напукат. Варете на спокоен огън, без бурно шупване.

* Ако ще варите повече от няколко яйца, най-добре е да ги поставите в железна кошничка или мрежичка. Това ще ви помогне да ги извадите по-лесно и бързо.

Рохки яйца
Не се предлагат да се употребяват от деца, бременни дами, възрастни хора или възстановяващи се след съществени болести.

Сложете яйцата в съда, залейте със студена вода и поставете на мощен огън. След като заври водата, намалете огъня и варете:

* 3 минути , в случай че желаете в действителност рохко яйце
* 4 минути за корав белтък и течен жълтък
* 5 мунути за корав белтък и сварен жълтък с яркожълто полутечно леке в сърцевината.

 f Thinkstock

Твърдо сварени яйца
Сложете яйцата в съда за варене и залейте със студена вода. След като заври водата, намалете огъня и варете:

* 6 минути, за яйца леко течни в средата на жълтъка
* 8 минути, за изцяло сварени яйца

След като ги свалите от огъня, е належащо да ги поставите в студена вода. Отначало ги оставете под течаща вода за 1 минута, по-късно в съд със студена вода, до момента в който не се охладят , тъй че да могат да се държат в ръка - за към 2 минути.

Да се обели доста прясно сварено яйце е много мъчно - по тази причина варете яйцата най-малко 4 дни след снасянето им . Най-лесно е да се обелят, като първо се начупи кората по цялото яйце, по-късно като държите яйцето под течаща вода, започнете да белите, като започнете от тъпия край.

Водата ще измие всички дребни частици от черупката.

 f Thinkstock

След това още веднъж сложете яйцата в студена вода, до момента в който изцяло не изстинат. Ако не охладите яйцата бързо, то те ще продължат да се варят и е допустимо да се преварят и белтъкът да почернее.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР