Великден е сред любимите празници на децата, заради боядисването на

...
Великден е сред любимите празници на децата, заради боядисването на
Коментари Харесай

Тръпки ще ви побият от тези СНИМКИ! Великденският заек не винаги е бил това, което е сега

Великден е измежду обичаните празници на децата, поради боядисването на яйца, вкусните козунаци и зайчетата. Но дали постоянно е било по този начин? Няколко фотоси разкриват неприятни срещи на дребни дечица с великденски зайчета, чиито костюми не са измежду най-хубавите, а по-скоро... измежду най-страшните!

Легендата за великденския заек в католическите страни повелява, че в случай че бъдат послушни, великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. Вероятно това вярване произлиза от немска приказна легендата, съгласно която великденският заек в миналото бил огромна красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я трансформирала в див заек и защото той към момента е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги цялостни с яйца.




Всъщност почитта към заека произлиза от отдалечен езически ритуал, публикуван измежду англосаксонските нации. В разгара на пролетта по тези земи се провел обреден лов на зайци. Заекът се принасял в жертва на богинята на плодородието и възраждащия се живот Еостре (от името й произлиза и британското наименование на Великден – easter). С течение на времето този бит се слял с християнската просвета, за са се трансформира в част от католическия Великден.



Великденският заек не постоянно е бил това, което е в този момент


В античните ритуали и вярвания отвън Европа заекът се свързал с Луната и нейните цикли. В символиката на ацтеките да вземем за пример Луната съставлява заек. В Китай на празника на Луната се приготвяли фигури от бели зайци. Според митологията на американските индианци пък в заека се криел всесилен шаман.












Снимки: Фейсбук
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР