Великден е най-старият християнски празник и оцелявайки през вековете е

...
Великден е най-старият християнски празник и оцелявайки през вековете е
Коментари Харесай

Чудатите Великденски традиции по света

Великден е най-старият християнски празник и оцелявайки през вековете е повел след себе си разнообразие от традиции и обичаи, някои от които на пръв взор наподобяват много странни.

Като тези в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, да вземем за пример. Там в понеделника след Великден и до през днешния ден се съблюдава традиция, в която мъжете пръскат дамите с вода или парфюм и ги пляскат с украсена с панделка пръчка, написа Дойче Веле.

В тези страни мъжете имат вяра, че по този метод подсигуряват положителното здраве и хубост на дамите си до идващия Великден.

Друг чудноват бит съблюдават на Филипините. Там родителите дърпат дребните си деца за косите, с цел да пораснат живи и здрави.

В регионите, населявани от сорби, пък е на респект обичаят с язденето по Великден. Навръх самия празничен ден мъжете от една църковна община, облечени с фракове и цилиндри, с охолно украсените си жребци, отиват в прилежащата община, с цел да предадат радостното обръщение, че Христос е възкръснал. После посетената община връща визитата.

В Корфу, Гърция, хората хвърлят керамични произведения от балконите си на първия ден от Великден. Местните имат вяра, че хвърлянето на керамика носи шанс и ще бъдат късметлии до края на годината. Обичаят има венециански или езически генезис. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата годишна продукция, която ще бъде събирана в нови делви.

В Латвия люлеенето на великденската заран е известна традиция. Вярва се, че люлеенето е обвързвано с плодовитостта и би трябвало да бъде направено, с цел да може добитъкът да бъде добре. Също по този начин пази от ухапвания от комари и мухи през лятото.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР