Велика сряда е! Какво трябва да знаем. Във Велика сряда

...
Велика сряда е! Какво трябва да знаем. Във Велика сряда
Коментари Харесай

Велика сряда е! Какво трябва да знаем

Велика сряда е! Какво би трябвало да знаем. Във Велика сряда отдаваме респект не на персона, а на покаянието на една безименна жена, която в евангелието е избрана като грешница.

Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.
Във Велика сряда отдаваме респект не на персона, а на покаянието на една безименна жена ,
която в евангелието е избрана като грешница. Тя била допряна от проповедта на Иисус Христос, разкаяла се за греховете си и
от признателност помазала с миро
(скъпо благовонно масло) нозете на Учителя малко преди Неговите премеждия и избавителна гибел на кръста. В този ден си спомняме и за измяната на Юда Искариот, който участвал на това деяние на дамата, само че вместо да се трогне от душевния ѝ поврат, той замислил изменничество, написа Българска телеграфна агенция.
Тези две събития станали след влизането на Спасителя в Йерусалим .
Юда, щом видял да се разлива обилно скъпото миро, отбелязал, че можело то да се продаде за огромна сума пари, които да се раздадат на бедняци. Странното в тези два свързани случая е, че неверната жена постъпила вярно, тъй като стигнала до съзнанието за потребността от смирение и го изразила с помазването на нозете на Христос.
Гостоприемството изисквало да се даде на госта вода
да измие нозете си след идване. А тя вместо с вода измила нозете Му със скъпо миро. Домакините преди този момент са предложили вода на Иисус да си измие нозете, само че тук е значим признакът:
дамата в разкаянието за греховете си
(според преданието тя била блудница) посредством помазването кани Спасителя да влезе посетител в душата ѝ и да я очисти, с цел да не бърка повече. И Христос ѝ заречен, че целият свят ще научи за постъпката ѝ и ще я издигне в образец за подражателство.
А Юда в този ден затвърдил желанието си да съобщи своя Учител ,
от Когото бил миропомазан да бъде Негов възпитаник, да слуша избавителните Му слова и да е очевидец на чудесата Му. Неговият негативен образец, както и разкаянието на разбойника на кръста до Иисус Христос демонстрират, че никой не е застрахован в положението си, в което се намира. Затова Църквата предлага да бъдем будни и да внимаваме над себе си.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР