Ведомството на Владислав Горанов не предвижда увеличение на основни данъци,

...
Ведомството на Владислав Горанов не предвижда увеличение на основни данъци,
Коментари Харесай

Минималната заплата ще стигне 650 лв. през 2021 г.

Ведомството на Владислав Горанов не планува нарастване на съществени налози, най-малко към този момент.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Излишъкът в бюджета се свива до 606 млн. лева към март

Приходите порастват, само че разноските бързо ги настигат
1 апр 2018
Общините постепенно усъвършенстват финансите си

Въпреки това повече от половината към момента имат просрочени отговорности на обща стойност 156.8 млн. лева към края на 2017 година
13 мар 2018
Кога ще проработи тол-системата и кого визира

Днес бе подписан договорът за построяването на плана, от който страната чака годишно да носи 1 милиарда лева в бюджета
15 яну 2018 Държавните финанси ще са без недостиг едвам през 2020 година, главните данъчни ставки ще останат непроменени, а минималната заплата ще продължи да пораства със стъпка от по 40-50 лева на година чак до 2021 година Това излиза наяве от Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година на Министерството на финансите, оповестена в четвъртък.

Документът се основава всяка година и отразява посоката, в която ще се развиват обществените финанси за няколко години напред, както и упованията на ръководещите за стопанската система на страната. Министерството залага на продължаващ растеж и на приходите, и на разноските през идващите три години. Темпът им на нарастване обаче ще е по-нисък от този на Брутният вътрешен продукт на страната и по тази причина преразпределителната роля на страната ще понижава като през 2021 година се чака да е 36.1% от Брутният вътрешен продукт при заложени 37% през тази година.

Държавният дълг ще се свие леко в номинално изражение, само че като дял от Брутният вътрешен продукт ще се намали много по-осезаемо - от 23.9% през 2017 до 18.2% през 2021 година

Всички тези допускания са направени при прогноза за интензивен стопански напредък на международната и европейската стопанска система през тази година. Ведомството залага на 3.9% растеж на Брутният вътрешен продукт в България за тази и леко намаляване през идващите няколко години, а мотор ще продължи да бъде вътрешното търсене, водено от обществено ползване, по-високия приход на семействата и вложенията. От сметките на ведомството се вижда, че през целия интервал стопанската система ще пораства над капацитета си, който е избран на към 3.5% от Брутният вътрешен продукт. В същото време порастват главно настоящи разноски, които при рецесия мъчно могат да се свият.

Минималното заплащане - нагоре

В документа се планува минималната работна заплата да пораства с по 40-50 лева на година до 650 лева в края на интервала (при 510 лева в момента). Така на 1 януари 2019 година, минималното заплащане би трябвало да стане 560 лева, от началото на 2020 година - 610 лева и по-късно да се усили с още 40 лева от 1 януари 2021 година Заедно с МРЗ обаче ще пораства и месечният застрахователен приход на самоосигуряващите се лица, което де факто ще усили и тяхната осигурителна тежест.

Тези стойности по принцип би трябвало да се съгласуват и със обществените сътрудници. Бизнесът упорства за приемането на механизъм, по който да се пресмята цената на минималната заплата всяка година, само че той към момента е е на равнище план.

По-високи разноски, най-вече поради заплати и пенсии

Разходите на страната през идващите няколко години ще продължат да порастват - главно за настоящи разноски - за прехрана, заплати, здраве и пенсии. Най-голямото перо - по 330 млн. лева на година, са планувани за учителските хонорари, които ще продължат да се усилват до момента в който се удвоят през 2021 година

Като цяло през 2021 година разноските за личния състав в обществения бранш ще доближат близо 10 милиарда лева, или малко над една пета от общите. Разходите за пенсии пък нарастват номинално с 1.5 милиарда лева през идващите три години, само че като дял от Брутният вътрешен продукт се свиват до 8.8%.
Военните планове също попадат с близо 1.1. милиарда лева за закупуване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили и нов вид военен аероплан.

Нулев ТОЛ резултат, само че повече от налози

Очакванията на страната за растеж на потреблението и на цените на петрола, както и за повече инфлация разумно се материализират и в приходната част. Растат всички данъчни приходи, като нарастването по години е малко по-ниско от това на номиналния Брутният вътрешен продукт.
От ведомството показват, че позитивен резултат върху постъпленията към бюджета ще има предстоящото през 2019 година въвеждане в употреба на ТОЛ системата. От такси и електронни винетки в сметката на страната ще постъпят 215 млн. лева през първата година, а през идващите две - надлежно по 263 и 294 млн. лева, защото обсегът на пътната мрежа ще се уголемява поетапно. Като се вземат поради разноските за системата обаче, чистият резултат пада до нула.
Така бюджетните доходи ще се подвигат най-вече поради постъпленията от налог общ приход и осигурителните вноски вследствие на по-високата минимална заплата, нарастването на минималните осигурителни прагове и минималния застрахователен приход. Така предстоящият общ резултат се равнява на 400 млн. лева за целия планиран интервал.

Дългът (относително) понижава

Към края на 2017 година държавният дълг е 23.9% от Брутният вътрешен продукт или 23.5 милиарда лева, от които 16.8 милиарда лева външен и 6.7 милиарда лева - вътрешен. Ведомството залага той да падне до 18.2% през 2021 година Понижението в номинално изражение е по-скромно - с 0.8 милиарда лева за четиригодишния интервал.

През интервала 2019 - 2021 година държавното управление възнамерява да пласира ДЦК сред 0.8 и 1.25 милиарда лева годишно, до момента в който падежиращият дълг в обращение е на 1.1 - 1.4 милиарда лева годишно. Приоритетни автомагистрали

В документа се показва, че политиката на държавното управление през 2019-2021 година Ще е ориентирана към сигуряване на финансов запас за няколко огромни инфраструктурни обекта: автомагистралите Хемус, Калотина и Русе – Велико Търново, Път E–79 " Видин – Ботевград ", създаване на Лот 3.2 от Крупник до Кресна на автомагистрала Струма. Възрастта за пенсиониране продължава да пораства

- от 1 януари на всяка календарна година ще продължава увеличението на възрастта за придобиване право на пенсия с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете, както и нужния застрахователен стаж за придобиване право на пенсия с по 2 месеца и за двата пола. Така през 2021 година Ще са нужни навършени 61 година и 8 месеца (и 36 години трудов стаж) за дамите и 64 година и 4 месеца (и 39 години трудов стаж) за мъжете.
- За работещите в бранш " Сигурност " минималната възраст за пенсиониране продължава да се усилва с по 2 месеца до постигане на 53 години и 8 месеца през 2021 г.;

Увеличението на възрастта за пенсиониране е една от ограниченията за противопоставяне на влошаващата се демография, която води до спад на популацията в работоспособна възраст. " Ефектът от застаряването на популацията ще бъде почувстван по линия на салдото на приходите и разноските по бюджета на държавното публично обезпечаване. Застаряването на популацията ще се отрази в понижение на работната мощ, на заетите и от там на броя на обезпечените лица, които заплащат осигурителни вноски. Провежданата пенсионна промяна ще ограничи тези отрицателни резултати ", се показва в документа на финансите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР